Vijesti

Budući očevi uskoro na obaveznom dopustu?

 Riječ je o plaćenim slobodnim danima koje bi očevi koristili zajedno s majkom odmah po rođenju djeteta. Obveza je to koja se do kraja ove godine mora ispuniti. I to u skladu s Direktivom Europske unije o ravnoteži poslovnog i obiteljskog života.

Prema najavama, očev dopust trajao bi deset dana, a još nije jasno hoće li trošak njegova korištenja preuzeti poslodavac ili država. U najavi je i povećanje roditeljskih naknada. Tako bi majke i drugih šest mjeseci, umjesto dosad limitiranih 5654,20 kn, primale cijelu plaću. Povećanje naknada, smatraju u Udruzi Roda, moglo bi potaknuti i veći broj očeva na korištenje roditeljskog dopusta.

U 2020. godini koristilo ga je tek 2039 očeva. Ogroman je to pad, gotovo za 50 posto, u odnosu na godinu ranije. Za očekivati je, prema najavama Središnjega ureda za demografiju i mlade, da će se povećavati i naknade za blizance te treće i svako sljedeće dijete, no u ovome trenutku ne zna se koliko. Trenutno je dopust u tim slučajevima tri godine, a naknada 2328 kuna.

 

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija