Brojni hodočasnici u Podvinju, na trodnevnici uoči svetkovine 'sveca cijelog svijeta'

PODVINJE - Više stotina vjernika iz brodskoga kraja hodočastilo je u tri dana, od četvrtka do subote 10. do 12. lipnja, svom omiljenom svecu u njegovu župu u Podvinje, 'gornji grad' Slavonskog Broda, uoči proslave svetkovine sv. Antuna Padovanskog, zaštitnika ove drevne župe. Trodnevnu duhovnu pripravu za slavlje Antunova, uz geslo 'Vi ste sol zemlje...' (usp. Mt 5, 13-16) predvodio je fra Anto Tomas, OFM, gvardijan Franjevačkog samostana i župnik župe sv. Marka na Plehanu, nedaleko Dervente (BiH).

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 12.06.2021
Brojni hodočasnici u Podvinju, na trodnevnici uoči svetkovine 'sveca cijelog svijeta'


Trodnevnica je sva tri dana organizirana na otvorenom, pokraj župne crkve i na vanjskom oltaru, gdje je fra Tomas svakoga dana slavio večernje mise, uz pobožnosti Blaženoj Djevici Mariji i sv. Antunu, te adoraciju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Suslavili su župnik u Podvinju o. Paul Abas Karim CSSp i župni vikar o. Linus Mbajo, CSSp.

Prve večeri trodnevnice fra Anto je u prigodnoj propovijedi približio okupljenim vjernicima svetog Antuna Padovanskog kao apostola mira i dobra svoga vremena po čijem smo primjeru pozvani i svi mi biti ti isti apostoli i pronositelji dobra i mira i navjestitelji Radosne Vijesti po svemu svijetu. "No, ako zaista želimo biti 'sol zemlje i svjetlo svijetu' i sami primiti i živjeti Božju Riječ, moramo biti poput sv. Antuna, ponizni u jednostavnosti života", poručio je fra Anto.
 
 
Druge večeri govorio je o svetom Antunu kao ljubitelju prirode koji je uvijek Bog zahvaljivao za taj dar - prirode i svih stvorenja u njoj. No, kako se mi odnosimo prema majci prirodi?, zapitao se fra Anto i sve potaknuo na razmišljanje. Nadalje je govorio o strpljivosti koja je krasila sv. Antuna i koje nam svima nedostaje u odnosu jednih prema drugima. Sveti je Antun posebno posvećivao pažnju mladima i učenicima svoga vremena, stoga je fra Anto posebnu poruku uputio mladićima i djevojkama, posebno onima koji su doživjeli neuzvraćenu ljubav ili još traže kome će darovati svoje srce. "Učimo od svetog Antuna, nalazniku izgubljenih stvari, i molimo ga za izgubljeno, ne samo stvari nego i izgubljena srca. Uzdajmo se u Presveto Srce Isusovo, čiju svetkovinu danas slavimo, i neugasivu snagu Ljubavi Božje koja nam je darovana po Isusovu Križu. 
 
 
Treće večeri trodnevnice, poruke fra Ante bile su usmjerene na roditelje i na bračne parove. Rekao je kako svi možemo učiti iz života svetog Antuna posebno kad je u pitanju poslušnost i strpljivost. "Zašto se danas mnogi bračni parovi rastaju? I zašto je pri tome uvijek kriv onaj drugi? Imamo li snage sačuvati brak? Po svetim zavjetima koje ste izrekli jedno drugome pred Bogom? - propitivao je pater Anto okupljene vjernike i naznačio kako 'moramo odvojiti vrijeme čekanja i strpljivosti kako bismo ispunili vlastite zavjete i više slušali jedni druge , bračni drugovi međusobno, ali i majke i očevi svoju djecu i obrnuto. To vrijedi i za političare i dužnosnike u našim gradovima i domovini - imati sluha za svoj narod, za svoje obitelji, braću, sestre, prijatelj...opet po primjeru sv. Antuna' poručio je pater Tomas. 

U predvečerje Antunova održana je i tradicionalna procesija sa svijećama, koje su nakon klanjanja i molitve svecu cijelog svijeta vjernici imali priliku zajedno sa svojim nakanama ostaviti pred njegovim kipom kraj podvinjske crkve.

Raspored misa na samo Antunovo je uobičajen, svakog punog sata od 5 izjutra do podneva. Sve mise bit će na vanjskom oltaru, na otvorenom, pokraj župne crkve sv. Antuna:

- u 5.00 misu predvodi vlč. Florijan Kvetek, župnik župe Duha Svetoga;
- u 6.00 misu predvodi fra Ilija Jerković OFM;
- u 7.00 predvodi o. Linus Mbajo CCSp, župni vikar u Podvinju;
- u 9.00 predvodi vlč. Krunoslav Karas, župnik u Brodskom Vinogorju;
- u 10.30 svečanu blagdansku misu predvodi fra Anto Tomas,  gvardijan Franjevačkog samostana i župnik župe sv. Marka na Plehanu (BiH).
- Poslijepodnevne su mise u 17.00 sati uz blagoslov djece i ljiljana (predvodi župnik o. Paul Abas Karim, CSSP),
 i u 19 sati (predvodi vlč. mr.  Pavao Mikulčić).
- Misa prema grkokatoličkom obredu je u 8 sati, a predvodi ju o. Aleksandar Hmilj, župnik slavonskobrodski.
 
 
 
 
 
 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

U petak u Zagrebu počinje Prvenstvo Hrvatske u olimpijskim disciplinama

Rafinerija nafte Brod više neće prerađivati sirovu naftu

U 10 ujutro 50-godišnjaku izmjerena koncentracija alkohola od 3,57 promila

FOTO GALERIJA

Putnici autobusa napustili Slavonski Brod

Uređenje parka u Ulici Josipa Jurja Strossmayera

"Da umrem ne bih stao" - arheološke i povijesne priče o trčanju

Održana 20. Smotra folklora "Inati se Slavonijo" u Šumeću

U tijeku završni radovi na uređenju komunalne infrastrukture u Tvrđavi Brod