Brodskim franjevcima oduzeta župa

Dogodilo se na današnji dan 25. rujna

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 25.09.2022
Brodskim franjevcima oduzeta župa


 1690. u američkom gradu Bostonu izašle prve novine.

1754. brodskim franjevcima oduzeta je župa koju su imali po povlasticama vladara gotovo 200 godina. Franjevcima je dopušteno služenje svetih misa u crkvi sv. Trojstva. Nakon osnivanja župe počeo se graditi novi župni dvor u kojem su brodski župnici stanovali od 1760. do 1830. godine.

1820. Francuski fizičar Andre Marie-Ampere otkrio je zakon (o linearnim tokovima električne struje .

1890. u Splitu je rođen poznati hrvatski slikar Jerolim Miše. Nakon Prvog svjetskog rata predavao je crtanje na brodskoj gimnaziji. 

1917. umro je Frano Supilo u jednoj londonskoj umobolnici. Za života bio član Jugoslavenskog odbora u Parizu. Od svih članova Odbora bio je najviše svjestan činjenice da srbijanska vlada drugačije od njih razmišlja o ključnim pitanjima oko ujedinjenja Hrvata i Srba u zajedničku državu. 

1927. Jugoslavensko novinarsko udruženje održalo je u Brodu na Savi svoj kongres. Tim su povodom novinari Slavko Cihlar i Niko Buzančić napisali Spomenicu „Brod u prošlosti i sadašnjosti“. 

1954. Mao Ce-Tung postaje prvi predsjednik Narodne Republike Kine.

1954. iz pravca zapada prema istoku leti duguljasto tijelo, velikom brzinom, na visini od oko 3 tisuće metara. Pojava je bila ljubičaste boje i iza nje je ostao crvenkasto bijeli trag. Tijelo je letjelo nečujno, a vidjelo ga je i svih stotinjak putnika, koji su čekali jutarnji vlak za Brod, na kolodvoru u Slobodnici. 

1956. u upotrebu pušten prvi transatlantski telefonski kabl, postavljen između Škotske i Kanade.

1962. Sonny Liston postao svjetski boksački šampion „teške“ kategorije kada je u Chicagu u prvoj rundi nokautirao Floyda Pattersona.

1991. utemeljena 204. brigada Hrvatske vojske Vukovar.

1991. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda donijelo rezoluciju br. 713 kojom je uvedem embargo na uvoz oružja u SFRJ. Embargo je mnogo naškodio obrani Hrvatske.

1992. u Slavonskom Brodu su zvuci sirene 6 puta oglasili opću opasnost. Na današnji dan palo je na grad oko 25 granata i tada je poginula jedna osoba, a 11 ih je ranjeno. U više navrata je oglašavana i opća opasnost za sela slavonskobrodske općine na koje je ispaljeno oko 80 projektila. 

2005. U Vinogradskoj ulici u Slavonskom Brodu pušten u promet prošireni most koji je do tada bio usko grlo u prometu.

2005. Grčka je postala prvak Europe u Beogradu, postavši tako prva zemlja koja je istovremeno prvak starog kontinenta u nogometu i košarci

2020. Tvrđava u Slavonskom Brodu dobila prvi lift. Posjetitelji će moći i na krov na kojem je završena staza, postavljena rasvjeta i ograda.

2020. U Sibinju svečano otvoren dječji vrtić veličine 630 kvadratnih metara dovoljno za smještaj 54-ero mališana. Projekt vrijedan 7,2 milijuna kuna financiran je najvećim dijelom iz sredstava Europske unije iz mjere 7,4 Programa ruralnog razvoja. Vrtić su prigodno otvorili Marija Vučković ministrica poljoprivrede, Danijel Marušić, župan BPŽ i Josip Pavić načelnik Općine Sibinj.

Rođeni na današnji dan su: Dmitrij Dmitrijevič Šostakovič, sovjetski kompozitor (1906) američki glumac Michael Douglas (1944.), Christopher Reeve, američki glumac (1952), Karl-Heinz Rummenigge, njemački nogometaš (1955.), bosanskohercegovački glumac, Žan Marolt (1964.), Will Smith, američki glumac (1968.), engleska glumica Catherine Zeta-Jones (1969.), Federica Bosco, talijanska književnica(1971), Lana Kos, hrvatska operna pjevačica (1984.).

Umrli na današnji dan su: austrijski glazbenik Johann Strauss stariji (1849.), Frano Supilo, političar i novinar (1907), Ante Bonačić, nogometaš Hajduka (1948), Erich Maria Remarque, njemački književnik (1970.), belgijski kralj Leopold III. (1983.), Nikolj Sejmonov, ruski fizičar i kemičar (1986), Sulejman Tihić, bosanskohercegovački političar (2014).

Zadnje vijesti

Međunarodna poslovna turistička burza " Way Put" i nagrađeni u kategoriji Simply the best - top 5

Odigrano četvrto kolo 25. Božićnog rejtingiranog turnira, u vodstvu Stjepan Damjanović

Za krađu novca i glazbenog zvučnika iz mjesnog doma osumnjičen 24–godišnjak iz Belišća

FOTO GALERIJA

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"

Upaljena prva adventska svijeća, započeo program ovogodišnjeg Adventa iz davnina

FOTOGALERIJA - Tamburice, pjesma i dobra atmosfera za prvu Noć Brođana u Zagrebu!

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen i u Slavonskom Brodu

25. Katarinski sajam Sadržajno bogat, raznovrstan, za svakog ponešto