Brodski harmonikaši s ovacijama nastupali u Italiji

Hrvatsku i Grad Slavonski Brod na Međunarodnom festivalu harmonike "Dolomiti 2013." održanom protekli vikend u Italiji predstavljao je Brodski harmonikaški orkestar "Bela pl. Panthy".

Autor: BrodPortal | Datum objave: 29.07.2013


"Održali smo tamo četiri prekrasna koncerta zajedno kolegama iz Italije i Ukrajine i pokazali ne samo ono što smo radili ove godine nego i niz godina koliko djelujemo zajedno", kaže Sanja Nuhanović, voditeljica BHO "Bela pl Panthy".

Brođanima ovo nije prvo gostovanje u Italiji. Naime upravo su u Castelfidardu prije dvije godine odnijeli prvu nagradu na natjecanju harmonikaša. No ovo gostovanje obilježio je nenatjecateljski karakter što im je omogućilo da na pozornici doista opušteno i bez treme pokažu najbolje što znaju.

"Prvi koncert održali smo u gradu Valle di Cadore, ni jedan sudionik na tom koncertu nije izazvao takve ovacije kao što smo ih izazvali mi. Bili smo poprilično iznenađeni i to se ponovilo na sva tri koncerta poslije toga", ponosno ističe Nuhanović.

Uslijedili su nastupi u gradovima Capril, Feltre i San Vito Di Cadore. Za istančan ukus talijanske publike koja zna prepoznati dobru glazbu i sinkroniziranu svirku harmonikaškog orkestra priredili su šarolik repertoar. Svirali su tradicijske hrvatske skladbe, zatim dio naše "Slavonske rapsodije".

"Kada smo tako predstavili Hrvatsku i Slavoniju onda je krenuo plesni,  odnosno zabavni repertoar, prešli smo latini ritmove i završili na pop stvarima koje publiku ponesu da sudjeluju u izvedbi zajedno s nama", opisala je Sanja Nuhanović nastupe orkestra.

Međunarodni festival harmonike "Dolomiti" postoji već 18 godina. Cilj mu je promocija glazbe i sastava iz čitave Europe. Za brodske glazbenike to je bila i svojevrsna razmjena sviračkog znanja.

"Uspjeli smo slušati i program ostalih izvođača. Naravno da tu dolazi do razmjeni notnih materijala, do razgovora tko što svira, bilo je izuzetno lijepo i opušteno čekati svoj nastup i onda se izvedbe drugih izvođača mogu opušteno slušati. Kada ste na natjecanju nemate vremena razmišljati o tome tko što svira", zaključuje Sanja Nuhanović.

Uz glazbeni dio festival su obilježila druženja i turistički obilasci. Organizatori, prvenstveno članovi Fisorcestra "Rossini", su im tako priredili izlete u Cortinu D'Ampezzo i Veneciju, a Brođani su se s druge strane potrudili opravdati dolazak i pozivnicu organizatora. To su, po reakcijama publike i uspjeli.

{youtube}l2Izb2IoZKY|480|360{/youtube}

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Nogometaši BONK-a iz Bebrine uoči nove sezone

Proslava sv. Ane umjesto u Tvrđavi ove godine u dvorištu "Male crkve"

U Brodu se ponovno tresla zemlja

FOTO GALERIJA

Uređenje parka u Ulici Josipa Jurja Strossmayera

"Da umrem ne bih stao" - arheološke i povijesne priče o trčanju

Održana 20. Smotra folklora "Inati se Slavonijo" u Šumeću

U tijeku završni radovi na uređenju komunalne infrastrukture u Tvrđavi Brod

Otvorena preuređena streljana