Brođanin Stjepan Kirhofer Pravednik među narodima

Iznimno posthumno priznanje Države Izrael

Autor: BG/Brodportal | Datum objave: 17.05.2022
Brođanin Stjepan Kirhofer Pravednik među narodima


 Veleposlanstvo Države Izrael i Grad Slavonski Brod upriličili su danas u dvorani brodske Glazbene škole ceremoniju dodjele priznanja Pravednik među narodima posthumno Brođaninu Stjepanu Štefku Kirhoferu. Priznanje iz ruku Veleposlanika Države Izrael IIana Mora primila je Stjepanova unuka Mirta Kirhofer.

- U najmračnije doba čovječanstva, tijekom Šoe, Holokausta, Stjepan Kirhofer preuzeo je nesebičnu brigu za svoga nećaka Ljubu Pechija, rođenog Peći, tada 7-godišnjeg židovskog dječaka, nakon što su njegovi roditelji uspjeli pobjeći u Italiju nakon početka progona Židova od strane nacista i ustaša. Nije bilo važno što su Ljubini roditelji prethodno prešli na katoličanstvo, u očima tlačitelja oni su uvijek bili i ostali Židovi, nepoželjni. Dvije godine Stjepan Kirhofer brinuo je za Ljubu, sve dok nije uspio osigurati plan za bijeg od progonstva. Privilegija mi je pozdraviti g.Ljubu Pechija i njegovu obitelj, koji su nam se ovdje pridružili. I oni su došli kako bi zajedno s nama odali počast njihovu ujaku, Ljubinom spasitelju, g.Kirhoferu, koji zaista nije spasio samo jedan život već sve njihove živote svojim herojskim djelom. Talmud nas uči da "onaj tko spasi jednu dušu kao da je spasio čitav svijet." Stjepan Kirhofer 1941.godine učinio je upravo to. Velika hvala gradu Slavonskom Brodu na ovoj svečanosti i prigodi, Brod i njegovi građani itekako imaju na što biti ponosni. Trebate znati da Država Izrael posvećuje puno truda održavanju sjećanja na 6 milijuna nevinih židovskih žrtava te da ih se cijeli svijet sjeća zajedno s nama. U toj misiji jedan od najvećih instrumenata za očuvanje sjećanja na židovske žrtve je Memorijalni centar Jad Vašem u Jeruzalemu. Jad Vašem ima dužnost pronalaženja i odavanja časti tim herojima i njihovom priznavanju kao Pravednika međ narodima-kazao je, uz ostalo, u svome obraćanju Veleposlanik Države Izrael Ilan Mor. 

Među više od 27.000 hrabrih, nesebičnih, pojedinaca su i 122 Hrvata, kojima se evo pridružuje i Stjepan Štefko Kirhofer iz Slavonskog Broda koji je spaosio Ljubu Pechija. Ljubo Pechi dan danas žvi sa sa svojom obitelji u San Diegu, u Americi, nazočio je ovom svečanom događaju u dvorani brodske Glazbene škole. Nije mogao skriti emocije i sjećanja na te dane i svoga dobročintelja Stjepana Kirhofera.

-Ovo je veliki dan za grad Slavonski Brod, to je jedna od teških priča koje su se događale u ova teška vremena. Kao gradonačelnik ponosan sam da je grad Slavonski Brod u teška vremena znao izaći na kraj s tako teškim ljudskim sudbinama, kako 40-ih tako i 90-ih godina. Imali smo veliko srce unatoč tomu onome što je nas zadesilo da pružimo pomoć drugima. Posebno me veseli da je gosp.Ljubo sa svojih 87 godina na ovako vitalan način došao ovdje ispričati svoju priču. Hvala i Veleposlaniku Izraela, koji je otkrio da u Brodu postoje ljudi koji su u ona teška vremena rizikovali svoj život i spasili drugi život. Što treći, ponosan sam-kazao je brodski gradonačelnik Mirko Duspara. -Ponosna sam što sam ovdje i mogu primiti ovu priznanje i medalju Pravednika među narodima u čast moga djeda Stjepana, jako sam ponosna što mi je bio djed i učinio takvo herojsko djelo-rekla je grcajući u suzama Stjepanova unuka Mirta Kirhofer.

Zadnje vijesti

Nikoga briga, a ružno, prijeteće

Vrijedno priznanje dr. Šimi Benešu

Poraz brodskih odbojkašica na domaćem terenu

NAJČITANIJE DANAS

FOTO GALERIJA

Neponovljiva Jasna Zlokić na božićnom koncertu SBTV-a publiku vratila u neka sretna vremena

FOTO GALERIJA

Brođane iznenadio i oduševio pravi sveti Nikola!

Brođane na glavnom gradskom trgu zabavljale Slavonske lole

Vanna svojim vječnim hitovima zagrijala Advent iz davnina i rasplesla Brođane

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Advent iz davnina u Slavonskom Brodu čudesno je putovanje pričama Ivane Brlić-Mažuranić