Vijesti

Blagoslovljena obnovljena grkokatolička crkva Uzvišenja svetog Križa u Slavonskom Brodu

 Blagoslovljena je obnovljena župna crkva Uzvišenja svetog Križa i novoizgrađeni župni stan, s pastoralnom dvoranom. Obred blagoslova uz arhijerejsku liturgiju na ukrajinskom jeziku, predvodio je biskup/vladika Križevačke eparhije mons. Milan Stipić.

Suslavili su domaći župnik o. Aleksandar Hmilj, dekan slavonski i župnik u Lipovljanima o. Nikola Stupjak, ekonom Križevačke eparhije o. Danijel Hranilović, te još desetak grkokatoličkih svećenika i đakona Slavonskog i Srijemskog dekanata, kao i iz susjedne BiH, i četvorica rimokatoličkih svećenika iz župa Slavonskobrodskog dekanata. Pjevanje liturgije na ukrajinskom jeziku predvodile su časne sestre bazilijanke.

Biskup mons. Milan Stipić izrazio je veliku radost zbog ovog događaja kojega smatra iznimno važnim za sve vjernike, a napose za ukrajinsku nacionalnu manjinu grkokatoličke vjeroispovijesti koja na ovim prostorima živi već više od 120 godina, dajući ogroman doprinos vjerskome i društvenom životu slavonskobrodskog kraja, ali i cijele Hrvatske. Naglasio je da su dionici ovog svečanog susreta i nova generacija prognanika iz  ratom pogođene Ukrajine, kojima je Hrvatska otvorila vrata svojih srca i domova. 

U prigodnoj homiliji vjernicima je posvijestio važnost svetkovanja nedjelje kao Dana Gospodnjeg i slavlja najvećeg otajstva kršćanske vjere - smrti i uskrsnuća Isusa Krista. "Radi toga trebamo i neradnu i za sve slobodnu nedjelju;  kako bismo odmorili kao što je i sam Bog sedmoga dana otpočinuo nakon stvaranja svijeta, kako bi se svaki čovjek osjećao čovjekom, kako bi majka koja ima malu djecu s njima barem jedan dan u tjednu zajedno mogla biti za stolom, otac također. Trebamo dakle nedjelju kako bismo odmorili, kako bismo Boga proslavili i kao obitelj u Duhu Svetom živjeli", naglasio je  biskup Milan. 

"Dovršili smo ovo djelo – prekrasni mali hram i duhovni centar, koji će biti duhovni dom svih naših vjernika u Slavonskom Brodu i okolici. I kada god dođete ovdje, budite svjesni da imate svoj dom, svoju kuću u kojoj ste uvijek dobro došli, gdje je ono što je za vas najljepše i najsvetije, gdje se krste vaša djeca, služe panahide za vaše pokojne, spajaju brakovi, gdje se događa ono najljepše i najdragocjenije u ljudskom životu, a to je susret između vas i Boga. I zato je za vas ovo mjesto posebno dragocjeno, lijepo, važno i posebno sveto“, poručio je vladika Stipić.

Grkokatolička župa Uzvišenja sv. Križa u Slavonskom Brodu već gotovo pola stoljeća okuplja vjernike istočnoga katoličkog obreda na duhovno zajedništvo, a u novije vrijeme i intenzivira veze sa subraćom katolicima zapadnog rimskog obreda na temeljima jedinstvene svete Kristove katoličke apostolske Crkve. Broji oko 250 vjerničkih obitelji zajedno s filijalom Bukovlje i župom Uspenja Presvete Bogorodice u Gornjim Andrijevcima, kojom također upravlja župnik o. Aleksandar Hmilj.

"Obnovljeni liturgijski prostori puno nam znače, jer ćemo sada u normalnim uvjetima moći djelovati pastoralno ali i više zajednički raditi na duhovnoj izgradnji naše žive Crkve" - istaknuo je o. Aleksandar. Zahvalio je svima koji su u protekle tri godine od početka radova na bilo koji način doprinijeli izgradnji župne kuće, ali i obnovi župne crkve, prije svih vjernicima, ali i lokalnoj zajednici.

Svečanosti su, uz brojne vjernike, nazočili i Vlado Karešin, predsjednik Zajednice Ukrajinaca u RH; Nikola Zastrižni, predstavnik ukrajinske nacionalne manjine u Brodsko-posavskoj županiji;  članovi ukrajinskog kulturno prosvjetnog društva odjeveni u ukrajinske narodne nošnje; pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Brodsko-posavske županije Anica Vukašinović, predstavnici izvođača građevinskih radova, te brojni drugi uzvanici iz vjerskog i društvenog života. 

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija