Blagoslov polja u Župi Trnjani

Na Nedjelju Dobroga Pastira 25. travnja u Župi Trnjani proslavljena je svetkovina nebeskog zaštitnika župe sv. Marka, evanđelista, uz tradicionalni obred blagoslova polja i pšenice

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 26.04.2021


U župnoj crkvi svečano euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Stjepan Maroslavac, a suslavili su domaći župnik vlč. Nikola Kaurin i župnik Župe Brusnica u Bosanskoj Posavini, vlč. Ivan Dragičević.

 
U prigodnoj homiliji vlč. Maroslavac okupljenim je vjernicima i župljanima približio svetoga Marka, sljedbenika apostolskih prvaka svetih Petra i Pavla, samim time i Kristova svjedoka, koji nam i danas može biti primjer kako slijediti Uskrslog, koji je za sebe rekao da je Dobri Pastir koji  život svoj polaže za ovce.
 
Nakon mise u župnom dvorištu uslijedio je tradicionalni obred blagoslova polja i pšenice. „U tom od pamtivijeka običaju o Markovu, u slavonskom vjerničkom puku možemo prepoznati važnost molitve i rada – ora et labora, što je u našim župama oduvijek bilo neodvojivo. A da bi nam bilo plodno i rodno sve što smo posijali trudom i radom ruku svojih, važno je zazvati Božji blagoslov i zagovor svih nebeskih svetica i svetaca, da nas i naša polja, njive, oranice, vinograde i voćnjake Gospodin sačuva od svake nepogode i nesreće, od kuge, gladi, rata, oluja, suše i potresa. Zato molimo ovaj blagoslov“, kazao je vlč. Maroslavac.
 
Misno slavlje i obred blagoslova molitvenim su zazivima i pjevanjem pratili članovi župnoga zbora uz vodstvo Dine Klema.
 

 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Prvi domaći poraz nogometaša Marsonije od Vuteks Sloge u najgorem trenutku

Izgredi na utakmici Dinamo-Crvena Zvezda

Poraz Marsonije od Vuteks Sloge u zadnjoj minuti utakmice

FOTO GALERIJA

Ana Lujić putnik na Europsko prvenstvo

Otkrivene brončane ploče s imenima Ane Titlić i Kornelije Kvesić

Više od 200 sportaša iz 14 klubova na međunarodnoj regati KKK Marsonia

Mazatori odlični organizatori Prvenstva Hrvatske u supersprint duatlonu, Dejan Radanac i Ines Jozić najbolji među Brođanima

"Pred noć u Slavonskom Brodu pod "palicom" Jozefine Birindžić