Berde band na više lokacija u Brodu snimao spot

Berde Band, najpoznatiji, a možda i najplodniji brodski tamburaški sastav ovih je dana snimao spot za svoj novi singl Zbog tebe.

Autor: Maja Marić | Datum objave: 28.07.2013


Pjesma odiše latino prizvukom, a scenarij za spot zamišljen je uz profesionalne plesače i statiste na nekoliko brodskih lokacija. Tako da se snimanje protegnulo na nekoliko dana kako bi se zamišljena priča mogla odigrati na Poloju, u limuzini, na pozornici, ali i jednom poznatom baru.

Povodom najave novog singla popričali smo s jednim od članova Berde Benda, Damirom Butkovićem.

- Prošle godine smo započeli pričati priču tog novog albuma i konačno je došao na red da snimimo spot za pjesmu Zbog tebe. Spot radi Produkcija Nova, odnosno Mario Šulina koji je režiser i scenarist. Naše je da uradimo najbolje što je moguće, a ostalo ne ovisi o nama. Doduše, napokon je postignut dogovor s Croatia Recordsom, uskoro bi trebalo slijediti i potpisivanje ugovora, a to bi onda trebalo značiti garanciju da će oni sve to malo pogurati. Tako da ne moramo onda mi raditi taj dio posla koji inače odrađuju izdavačke kuće.

O svom radu i novom albumu koji su izdali imaju samo pozitivne utiske:

- Osobno mislim da smo mi svoju domaću zadaću napravili – u ovih 20 godina smo snimili sve, usudio bih se reći da nema benda koji je napravio takvu lepezu od tradicionalne tamburaške glazbe, preko sakralne glazbe, evergreena, pa smo čak i koketirali s filmskom glazbom. Imamo tu sreću da smo ostvarili suradnju s Mirko Šenkovskim, brodskim autorom koji trenutno piše za masu izvođača. Tako da smo si mi dopustili taj luksuz da snimimo album koji će se nama prvenstveno svidjeti. A s obzirom na to da je glazba i posao i ljubav – da bi publika bila zadovoljna, prvenstveno se bend mora zabavljati, moraju se dobro osjećati i onda postoji mogućnost da ta dobra energija prijeđe i na ljude te se onda i oni dobro zabavljaju.

Naravno, Berde Band postoji već više od 20 godina, a sada su svjedoci izlaska tamburaške glazbe na velika vrata – mladi su je sa sobom poveli u barove i noćne klubove. Misle li da time opada kvaliteta sveukupne izvedbe ili se ipak radi o pozitivnom trendu?

- Na to gledam kao na nekakav logičan slijed zbivanja. Puno ljudi to doživljava kao herezu najgore vrste jer vole tamburu u onom izvornom tradicionalnom ruhu u kojem smo ju navikli gledati i slušati. Ima tu sad svašta, ima bendova koji silom sad idu na kojekakve saksofone, klavijature i sl. Pola ovih mladih bendova imaju bubnjara u samostalnoj postavi. Nitko im to ne zamjera, zamjera im se eventualni propust u odrađivanju domaće zadaće što znači da sviraju ono što im se sviđa i imaju autorske pjesme, ali ne znaju odsvirati neke osnovne tamburaške skladbe na kojima se sve temelji. No bez obzira na to, mislim da glazba prvenstveno mora biti kvalitetna – u tom slučaju je svejedno radi li se o klasičnom postavu tamburaškog sastava ili su ubačeni neki instrumenti. Ali glazba svakako mora evoluirati jer dolaze i te nove generacije kojima tradicionalne, drevne vrijednosti nisu toliko zanimljive. Tako je kod nas – konkretno, u ovoj pjesmi za koju snimamo spot, Zbog tebe, ja sviram električnu bas gitaru, ne tamburaški bas, kolega Gregorić svira klavir, imamo bongose i bubanj jer je to pjesma koja odiše jednim latino ritmom i atmosferom i zahtjeva takve instrumente. Pjesma zahtjeva takav pristup i to ne znači da se mi odričemo tamburaške tradicije.

Sve što nam preostaje je pričekati datum izdavanja novog spota koji bi mogao biti zanimljiviji od svega što nam je Berde Band do sada ponudio.

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Proslava sv. Ane umjesto u Tvrđavi ove godine u dvorištu "Male crkve"

U Brodu se ponovno tresla zemlja

Memorijalni turnir u Ruščici ove godine doživjet će svoje 30. izdanje

FOTO GALERIJA

Uređenje parka u Ulici Josipa Jurja Strossmayera

"Da umrem ne bih stao" - arheološke i povijesne priče o trčanju

Održana 20. Smotra folklora "Inati se Slavonijo" u Šumeću

U tijeku završni radovi na uređenju komunalne infrastrukture u Tvrđavi Brod

Otvorena preuređena streljana