Vijesti

Ambasadori Europskog parlamenta EBŠ-a u Strasbourgu

Ambasadori Europskog parlamenta EBŠ-a u Strasbourgu

 U razdoblju od 6. do 9. lipnja 2022. pet ambasadorica Europskoga parlamenta Ekonomsko-birotehničke škole - Lorena Čolak i Marija Obrovac (3. e), Ema Tomašić i Doris Živković (2. e) te Ivana Opačak, prof. - boravile su u Strasbourgu s još 33 učenika i nastavnica 6 hrvatskih škola (iz Petrinje, Pule, Splita, Velike Gorice, Čakovca i Konjščine). Ondje je organiziran posjet Europskome parlamentu te peti sastanak sa zastupnikom u EP-u Predragom Fredom Matićem i učenicima partnerskih škola iz Njemačke u okviru projekta Budućnost Europe: Europska godina mladih.

O projektu Budućnost Europe

Na poziv zastupnika u Europskome parlamentu Predraga Freda Matića, Ekonomsko-birotehnička škola (EBŠ) postala je dijelom projekta Budućnost Europe: Europska godina mladih, koji obuhvaća 10 škola iz Hrvatske (izabranih po kriteriju uspješnosti u programu Škola ambasador Europskoga parlamenta/EPAS). Cilj je projekta da mladi iz Hrvatske dobiju glas na europskoj i nacionalnoj razini te da Europska godina mladih ne (p)ostane floskula”, objasnio je zastupnik, a njegov je zadatak zagovarati provođenje promjena koje učenici žele. U suradnji sa školama zastupnik će raditi na kreiranju sveobuhvatnoga rješenja za mlade. “Kroz mentorstvo i aktivne debate među mladima i s mladima, izradit će se jedinstveni dokument koji će se tiskati i proslijediti na sve relevantne dionike u Hrvatskoj i Europskoj uniji.

Prvi je sastanak predstavnika 10 škola sudionica projekta održan u zagrebačkome hotelu Sheraton 11. ožujka 2022.; školu su predstavljale mlađa ambasadorica Ema Tomašić (2. e) i prof. Opačak. Učenica navodi sljedeće: „Svaki je učenik-predstavnik izvukao papirić s jednom od 10 tema koju će njihova škola obraditi i predstaviti na završnome projektnom događanju u rujnu 2022.. Teme su brojne - od obrazovnih izazova, položaja mladih na tržištu rada, stambenoga zbrinjavanja, socijalne i političke uključenosti… do kulturno-sportskih aktivnosti za mlade, zelenih politika i međugeneracijske solidarnosti… Sve su teme zanimljive i izazovne, a posebno mi se sviđa tema na kojoj ćemo mi raditi - EU na lokalnoj i nacionalnoj razini: vizija za budućnost. Dobili smo priliku napraviti promjenu i vjerujem da ćemo dati sve od sebe te ju u potpunosti iskoristiti.

8. travnja 2022., na istome je mjestu održan drugi sastanak, na kojemu su sudjelovale ambasadorice Ema Tomašić i Sanda Kovačić, prof.. 

12. svibnja 2022. na digitalnoj platformi Zoom održan je treći sastanak s timom zastupnika. 11 mlađih ambasadora EP-a, učenika škole, u pratnji dviju starijih ambasadorica (prof. Kovačić i Opačak), imalo je priliku predstaviti svoj doživljaj teme koja im je dodijeljena i osmišljeni put do (nadaju se ne samo) idejnoga rješenja problema.

18. svibnja 2022. na digitalnoj platformi Zoom održan je četvrti projektni sastanak. Osim  ambasadora EBŠ-a i članova tima zastupnika Matića, sastanku su prisustvovali g. Tino Kunert, asistent njemačke zastupnice u EP-u Petre Kammerevert, te učenici i nastavnici Gymnasium Norfa, partnerske škole iz Njemačke. Povezivanjem učenika iz Hrvatske i Njemačke, koji će zajedno raditi na istoj projektnoj temi - EU locally & (inter)nationally, projekt je dobio međunarodnu dimenziju. 

Posjet EP-u u Strasbourgu

Na kraju treće (školske) godine sudjelovanja u programu EPAS, EBŠ se može pohvaliti iznimnim rezultatima. Ove su godine učenici i nastavnici proveli 65 aktivnosti i dobili pohvale tijekom evaluacijskoga razgovora; službeni rezultati evaluacije očekuju se u rujnu. Napokon, dogodilo se i ono što učenici i nastavnici godinama čekaju - ambasadori su posjetili instituciju koju predstavljaju, čije ime u svojoj tituli s ponosom nose...

U ranim jutarnjim satima 6. lipnja 2022. četiri mlađe ambasadorice - Lorena Čolak, Marija Obrovac, Ema Tomašić i Doris Živković, u pratnji prof. Opačak, autobusom su se uputile u Zagreb, odakle su, s učenicima i nastavnicama šest partnerskih škola te predstavnicima tima zastupnika Matića, otputovale u posjet Europskome parlamentu u Strasbourgu.

Putovanje je, iako dugo, bilo veoma lijepo i zanimljivo. Prvo je odredište bio prekrasni njemački gradić Ulm. Tijekom 15-satnoga putovanja učenici i nastavnici nisu se samo družili i spavali. Radionicu o građanskim pravima za sve putnike (pa i branitelje koji su se pridružili putovanju), pripremila je i moderirala Tanja Černeka, prof. geografije u Gimnaziji Pula. 

Pejzaži zemalja koje su proputovali (Slovenija, Austrija i Njemačka) oduzimaju dah... A Francuska? Ako je suditi po "Petite Franceu (Maloj Francuskoj)", živahnome pitoresknom turističkom središtu Strasbourga, poznatom po popločenim ulicama, kanalima i dobro očuvanim kućama s drvenim okvirima, Francuska je neopisiva, "magnifique"...

Drugi je dan (7. lipnja 2022.) započeo obilaskom dijela Strasbourga u kojemu su smještene europske institucije - Europski sud za ljudska prava i Europsko vijeće - uz predah od (pro)ljetnih vrućina u Parku naranči (Parc de l'Orangerie). Potom je upriličen posjet Europskome parlamentu, gdje je sudionike posjeta ugostio zastupnik Matić. Nakon ručka u parlamentarnoj kantini za posjetitelje organizirano je interaktivno predavanje o Europskoj Uniji, tijekom kojega su mlađi ambasadori mogli usvojiti i utvrditi znanja o povijesti i vrijednostima EU-a, trodiobi vlasti i djelokrugu europskih institucija te dužnostima europskih zastupnika. Najzanimljiviji je svakako bio odlazak na javnu galeriju te prisustvovanje plenarnoj sjednici Europskoga parlamenta.

Uslijedio je susret s njemačkom zastupnicom u EP-u Petrom Kammerevert te učenicima i nastavnicima njemačkih škola-partnerica u projektu Budućnost Europe. Učenici EBŠ-a i Gymnasium Norfa podijelili su svoje ideje i iznijeli očekivanja vezana za projekt i temu na kojoj zajedno rade, nakon čega su razmijenili kontakte kako bi mogli nastaviti suradnju. Drugi je dan završio prekrasnom šetnjom centrom Strasbourga, uz kavu u (ambasadoricama omiljenom) Starbucksu, te zajedničkom vožnjom hrvatskih ambasadora EP-a na panoramskome kotaču u blizini hotela…

Treći dan (8. lipnja 2022.) bio je rezerviran za obilazak Strasbourga. Teško je izdvojiti najljepše - obilazak katedrale Notre Dame de Strasbourg, šetnju gradskim uli(či)cama, trgovima i parkovima posutim cvijećem, Batorama vožnju brodom ispod mostova (koji pričaju čudesne priče) kanalima na rijeci Ill, uz zanimljivu turističku shemu koja je učenice (hotelijersko-turističkoga smjera) poučila mnogo toga o gradu…

U drugome dijelu dana učenice su se ponovno susrele s projektnim partnerima iz njemačke škole… u PerloDrinku, uz Bubble tea… Svi su zajedno detaljnije porazgovarali o projektu i predložili moguća rješenja njihova problemskog zadatka. Učenice zajednički zaključuju: „Nismo se osjećali kao da radimo, već smo se zabavili i u isto vrijeme koristili engleski jezik… i malo njemačkoga, pa i hrvatskoga… Također smo razgovarali o razlikama u njihovoj i našoj školi, načinu obrazovanja i prilikama za mlade u Hrvatskoj i Njemačkoj.“

Posjet Strasbourgu završio je zajedničkom večerom svih učenika i nastavnika, hrvatskih i njemačkih, te članova timova dvoje zastupnika u EP-u u pivnici u centru grada.

Ovu vijest završavamo zajedničkom porukom mlađih ambasadorica EBŠ-a:

“Tijekom ovoga putovanja shvatili smo što zaista znači biti ambasador(ica) Europskoga parlamenta, što je iza titule koju ponosno nosimo. Svjesni smo svoje odgovornosti - da učimo i djelujemo. Zahvalni smo na prilici da predstavimo sebe, svoje roditelje, školu, županiju… U zajedništvu s hrvatskim i njemačkim ambasadorima iskoristili smo svaki trenutak na najbolji mogući način.

Već tri smo godine na Facebooku, gdje redovito diseminiramo sve aktivnosti i rezultate u programu EPAS. Pratite li stranicu Ekonomsko-birotehnička škola - škola ambasadorica EP-a?? Od 5. lipnja 2022. naša škola ima i profil na Instagramu. Zapratite nas - @epas.ebssb!

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija