Vijesti

18. sjednica Savjeta za Slavoniju: u pet slavonskih županija uloženo 3 milijarde eura

Foto galerija

JAKŠIĆ -  Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je danas u Jakšiću 17. sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.

U pet slavonskih županija dosad uloženo tri milijarde eura
 
Na sjednici u Jakšiću članovima Savjeta predstavljena je razvojna tranzicija Slavonije, Baranje i Srijema; ulaganja u poljoprivredu; informacije o ulaganju Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u regionalni razvoj Slavonije, Baranje i Srijema te ulaganja u socijalnu politiku.
 
U uvodnom govoru, predsjednik Vlade Plenković rezimirao je dosadašnje efekte Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, kazavši da je kroz sedam godina u tu regiju uloženo tri milijarde eura.
 
Osvrnuo se i na vremenske nepogode koje su u proteklom razdoblju pogodile Slavoniju istaknuvši da je Vlada u svim tim situacijama pomagala slavonskim županijama što će činiti i dalje. 
 
Vlada će financijski pomoći obnovu nakon nevremena
 
U kontekstu najnovijeg nevremena koje je u ponedjeljak pogodilo Slavoniju, kazao je da će čim se utvrdi popis šteta Vlada posebnim odlukama financijski intervenirati i pomoći u obnovi.  Spomenuo je i afričku svinjsku kugu koja je prošle godine bila veliki problem u Slavoniji. Zahvalio je ovom prigodom bivšoj ministrici poljoprivrede Mariji Vučković na angažmanu tijekom te pandemije, kao i svim veterinarskim i ostalim službama koje su sudjelovale u suzbijanju zaraze.
 
Iako se radilo o ozbiljnom problemu, kazao je, on je metodološki riješen baš onako kako je trebalo, koristeći sve znanstvene metode i najbolju praksu koja postoji unutar Europske unije. Nakon što je jenjala bolest, podsjetio je, Hrvatska je u prosincu prošle godine dobila sve potrebne odluke Europske komisije i Vijeća za nastavak proizvodnje i dizanja nivoa bio-sigurnosti, a kompenzacijskim mjerama je obeštetila svinjogojce.
 
Nastojimo podići razvijenost svih pet slavonskih županija
 
Rekapitulirajući dosadašnja ulaganja u svaku od pet slavonskih županija, premijer Plenković izvijestio je da je u projekte u Osječko-baranjskoj županiji uloženo milijardu i 50 milijuna eura, u Vukovarsko-srijemskoj 642 milijuna eura, u Brodsko-posavskoj 344 milijuna eura, u Virovitičko-podravskoj 321 milijuna eura te u Požeško-slavonskoj 250 milijuna eura. Uz to, tu su i zajednički projekti koji idu kroz više županija, a u takve je uloženo dodatnih 310 milijuna eura. 
 
"U odnosu na 2016. godinu, danas je 26 i pol tisuća više zaposlenih u pet slavonskih županija. Izvoz je udvostručen te je u 2023. godini iznosio 2,5 milijarde eura, a za 54 posto je povećana vrijednost investicija. Kao što i mi kao država lovimo korak s onima koji su razvijeniji i napredniji u Europskoj uniji, tako se kroz ovo prioritetno ispunjavanje velikih investicija u slavonske županije nastoji učiniti taj iskorak da ih što više dižemo u pogledu razvijenosti", naglasio je premijer Plenković.
 
Stvaramo jednake šanse za sve građane u kojem god dijelu Hrvatske živjeli
 
I u trećem mandatu, dodao je, Vlada i kroz svoj treći program jednako važnim drži prioritet Slavonije, Baranje i Srijema, uz druge krajeve Hrvatske kojima je potrebna dodatna angažiranost središnje razine. Važno je napraviti te razvojne iskorake do 2030. i stvoriti preduvjete za jednake šanse hrvatskim građanima gdje god živjeli, rekao je premijer i  kao primjer naveo ciljeve u obrazovanju, da sva djeca u Hrvatskoj do 2027. imaju jednosmjensku nastavu u osnovnim školama, a da do 2030. svako dijete ima svoje mjesto u vrtiću.
 
"Projekt Slavonija, Baranja i Srijem zaista je emancipirao sve ovo što radimo i zato su ovi tradicionalni susreti, kao mogućnost da izravno razmijenimo mišljenja za ono što radimo dobro i ono što možemo popraviti, nešto što Vlada itekako cijeni", poručio je predsjednik Vlade.
 
Druga važna tema bila je uručenje odluke o izgradnji, odnosno sufinanciranju objekta novog distribucijskog centra za voće i povrće, koji će se graditi u Požegi. To će biti drugi takav centar na području Slavonije, nakon onog u poduzetničkoj zoni kod Osijeka. Umjesto kukuruza na ovom će polju uskoro niknuti regionalni distribucijski centar za voće i povrće. Deset milijuna eura iz europskih fondova za njegovu gradnju je osigurano, poljoprivrednici jedva čekaju.  
 
A do Požege će se uskoro i brže dolaziti. Radovi na brzoj cesti koja će spojiti ovaj grad s autocestom - samo što nisu počeli.  Znači život našim gospodarstvenicima, bolju, kvalitetniju, bržu komunikaciju s glavnim gradom, s autocestom, rješavanje svih prepreka koje su imali kako bi njihovi proizvodi na najbrži, najlakši i najjeftiniji način mogli doći na tržište, rekla je Antonija Jozić, požeško-slavonska županica. Do sada je ta županija povukla 250 milijuna eura za različite projekte, a u 5 slavonskih županija utrošene su čak 3 milijarde. Kako tvrde u vladi, potaknulo je to razvoj infrastrukture, poljoprivrede, poduzetništva, ali i zapošljavanje - čemu će pridonijeti četvrta faza projekta Zaželi.
 
- Na području ovih pet dominantno slavonskih županija omogućili smo kroz sljedeće tri godine radno mjesto za 3816 osoba, dok smo u isto vrijeme pružili socijalnu uslugu, pomoć u kući za 22.897 korisnika, rekao je Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.
 
S novim proračunom Europske unije - stiže i novi novac. Daljnji gospodarski, društveni rast i razvoj kroz investicije veće od 160 milijuna eura i preko 50 novih projekata koji će garantirati novu, bolju, kvalitetniju infrastrukturu, javnu, gospodarsku, društvenu, a na temelju koje će se onda stvoriti još povoljniji i kvalitetniji uvjeti za život, rekao je Šime Erlić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.
 
Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem osnovan je 8. ožujka 2017. godine kao savjetodavno tijelo na području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru „Projekta Slavonija, Baranja i Srijem“. Do sada su sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održane u Osijeku, Požegi, Slavonskom Brodu, Virovitici, Vinkovcima, Belom Manastiru, Pakracu, Novoj Gradiški, Orahovici, Vukovaru, Našicama, Pleternici, Okučanima, Pitomači, Otoku i Đakovu. Slijedeća sjednica Savjeta trebala bi se održati u Općini Slavonski Šamac, u Brodsko-posavskoj županiji. 
 
 
 

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija