Vijesti

1. 'REUMA' - U GalerIji Ružić otvorena izložba mladih umjetnika

1. 'REUMA' - U GalerIji Ružić otvorena izložba mladih umjetnika

Otvorenjem izložbe mladih umjetnika počeo je bogati program prve "Reume" u Slavonskom Brodu. U Galeriji Ružić osam mladih izlagača predstavilo je svoje radove, a svečansot je uveličala i brodska harmonikašica Sara Sučić Šimunović. Revija mladih umjetnika s bogatim programom radionica, predstava i koncerata nastavlja još do subote u prostoru Centra mladih.
 
Kako umjetnost ima moć privući pogled i potaknuti pozitivne emocije potvrdili su nam umjetnici koji su u sklopu prve Revije mladih umjetnika održali zajedničku izložbu. Jedna od njih bila je Mia Orešković. "Ja kombiniram različite stilove, nisam se opredjelila na jedan konkretan stil. Većinom koristim akril i nekakve miješane medije. Definitivno puno znači svaka vrsta promocije, bilo kakav dodir s ostalim umjetnicima, s publikom, evo u našem gradu, nadam se jednog dana i šire. Velika nam je ovo čast i zadovoljstvo biti ovdje, rekla je Mia, kojoj je ovo prva izložba.
 
Glazbenim točkama Sare Sučić Šimunović na harmonici cijeli je događaj dobio poseban značaj. Uz nju je svoj umjetnički izraz pokazala i Sanja Salopek. 
"Predstavila sam se s tri rada, evo iza mene vidimo Stvarnost satkanu od snova. Što se tiče poruke ovog dijela, od uvijek mi nekako govore 'Sanja pa ti samo sanjaš', pa sam ja odlučila poručiti svima neka sanjaju, neka sanjare, neka ostvare svoje snove, neka žive svoje snove a ne neke tuđe, pa bi to bila i poruka ovog djela. Inače slikam mješovitim medijima, započinjem svaku sliku akrilnom tehnikom i završavam ju uljanim bojama i dodajem zlatne listiće. Ovo mi je prva izložba i zato mi je posebna čast biti ovdje. Baš mi je drago što smo dobili priliku izložiti naše radove, to je velika stvar nama umjetnicima, pogotovo na našim područjima. Slikanjem se bavim već nekih osam godina, trenutno pohađam umjetničku školu Milan art institute i također vodim radionice slikanja uz vino u Zagrebu.", kazala je Sanja. 
 
Kako su neki izlagači bivši, ali i sadašnji studenti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, izložbu je posjetio i voditelj Odjseka za vizualnu i medijsku umjetnost Zlatko Kozina. "Vrlo velika različitost u medijima i tim umjetničkim strategijama. Ali ja mislim da je najvrijednije od toga da se pokaže kako i u ovoj našoj sredini postoji jedna ogromna energija mladih i umjetnici koji su starije generacije, koji su već poznati lokalnoj publici nisu jedini nego tu kraj njih rastu i neki drugi koji će pomalo zauzimati ta mjesta", istaknuo je prof. Kozina. 
 
Lijepo je bilo vidjeti i veliki broj posjetitelja, posebno mladih ljubitelja umjetnosti. Izložbu je moguće pogledati do kraja rujna u Galeriji Ružić. "Galerija umjetnina u posljednje vrijeme mislim da nastoji spojiti upravo te različite umjetnosti, jer je zapravo sve to u nekakvoj međusobnoj vezi i korelaciji. Tako i ovdje, dakle i likovna umjetnost i scenografija, koja zapravo isto tako svoju bazu nalazi u likovnoj umjetnosti, a onda to opet vežemo uz kazalište i kazališnu umjetnost. Jako dobro je prihvaćeno od publike i vjerujem da će ova dva tjedna sigurno još doći dosta posjetitelja pogledati izložbu", naglasila je ravnateljica Galerije Romana Tekić.
 
Glavni i odgovorni za ovakav spoj umjetničkih metoda, tehnika i stilova su članovi Umjetničke organizacije Slavonski Brodvej, a Andrija Krištof je umjetnički voditelj 1. Revije mladih umjetnika – Reuma. "Ja jesam čovjek od kazališta ali uvijek volim popratiti i pogledati dobru izložbu – i to je laž, jer je ovo vjerojatno prva izložba na koju sam ikad došao. Drago mi je što je to izložba koju sam ja organizirao i iza koje ja stojim. Zbilja je prekrasno vidjeti da u ovom prostoru ima toliko mladih ljudi koji su došli podržati ovo događanje, rekao je Andrija. 
 
Izložba traje do 16. rujna. Svaki dan nas očekuje još jedna nova predstava i radionice, nakon toga koncerti u Insomniji i zbilja mislim da, ako se netko i dvoumi, nemojte se više dvoumit nego dođite na Reumu", pozvao je Andrija. 
 
 
 

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija