Vijesti

Županijski ESG rating HGK: Prostor za napredak kod obnovljivih izvora energije

 Županijski ESG rating HGK: Prostor za napredak kod obnovljivih izvora energije

Poduzeća u narednom razdoblju čeka prijenos nove Direktive o korporativnom izvješćivanju o održivosti. U hrvatsko će se zakonodavstvo prenijeti izmjenom Zakona o računovodstvu, Zakona o reviziji i Zakona o tržištu kapitala. Do sada se pravilo o izvješćivanju odnosilo na poduzeća s više od 500 djelatnika, a od 2025. godine obaveza će zahvatiti i ostala velika poduzeća. Održive prakse moraju biti konkretne i mjerljive kako bi poduzeća pratila novu regulativu EU, u čemu je ključanESG rating HGK – prvi hrvatski nacionalni model ocjenjivanja ESG praksi poduzeća.

Drugi krug ispunjavanja upitnika je upravo u tijeku. U 2023. upitnik ESG ratinga HGK popunjavala su i poduzeća na području Brodskoposavske županije. U ispunjavanje se uključilo 21 poduzeće iz županije. Samo 5 poduzeća uključuje ESG ciljeve u godišnje ciljeve menadžmenta, što zahtijeva  značajna poboljšanja. Kada je u pitanju politika zaštite okoliša, analiza ESG ratinga HGK pokazuje da većina poduzeća ima neki oblik brige o zaštiti okoliša, što je pozitivan znak.

Imamo još prostora za napredak i to nam je zapravo i svojevrstan putokaz u kojem smjeru trebamo prilagođavati i pripremati naše aktivnosti u prilagodbi poslovanja novim standardima. Od nekuda moramo početi i zato je ključno dobiti procjenu kako bismo mogli preoblikovati strategiju i početi sustavno raditi o tome. Zanimljivo je da je tržište već neka poduzeća uvjetovalo da primjenjuju određene standarde prije nego što su postali obveza, primjerice kada govorimo o poslovanju s inozemstvom. To je još jedan argument u korist veze između održivosti i konkurentnosti,“ kazao je Tomislav Tekić, poslovni tajnik HGK – Županijske komore Slavonski Brod.
 
Postotak recikliranog otpada za 12 poduzeća iznosi 65,34%, što je svakako pozitivan pokazatelj. Poduzeća su trenutno najviše upoznata s okolišnom kategorijom unutar ESG-a s obzirom na široko rasprostranjenu globalnu pažnju prema pitanjima klimatskih promjena, upravljanja otpadom i očuvanja bioraznolikosti. Prosjek utrošene  energije iz obnovljivih izvora energije za 15 poduzeća od 4,33% pokazuje nam da
postoji značajan potencijal za povećanje upotrebe OIE u budućnosti. 
 
Analiza ESG ratinga HGK za Brodsko-posavsku županiju pokazuje da poduzeća pokazuju određenu svijest o važnosti zaštite okoliša i održivosti, iako postoje izazovi u implementaciji ESG ciljeva i strategija. Integracija ESG ciljeva u godišnje ciljeve menadžmenta, povećanje korištenja obnovljivih izvora energije te daljnje poboljšanje recikliranja otpada ključna su područja koja zahtijevaju dodatne napore.  
 
ESG rating HGK je prilika za procjenu trenutnih praksi, prilagodbu strategija i sustavni  rad na održivosti. Prošlogodišnje prvo ocjenjivanje takve vrste u Hrvatskoj pružilo je vrijedne ulazne podatke na temelju kojih će se pratiti napredak u nadolazećim godinama. Pravovremena prilagodba pomoći će ne samo u ispunjavanju budućih zakonskih obaveza, već i u postizanju veće konkurentnosti i otpornosti na tržištu koje
se sve više usmjerava prema održivosti. 
 
Trenutno je u tijeku nova runda ocjenjivanja ESG ratinga HGK. Poduzeće ispunjavanjem ESG ratinga HGKmože zatražiti i individualno izvješće te prijedloge poboljšanja.  Kako bi pomogla poduzećima na putu kroz novu regulativu EU, HGK je pripremila i ESG vodič HGK, a svakom poduzeću na raspolaganju su i edukacije kroz ESG akademiju HGK, što uključuje i mogućnost dogovora radionica po mjeri za  pojedinačna poduzeća.

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija