Vijesti

Što je uzrok pomora ribe u kanalima Tvrđave Brod?

Foto galerija

Kako su se ribe počele napuhivati i raspadati bilo je krajnje vrijeme da se krene u njihovo uklanjanje, pa su na poziv Grada intervenirali  ronioci Kluba podvodnih aktivnosti 'Marsonia' Miro Matković, Danijel Kučinić i predsjednik Kluba Robert Kalanj.
 
Snimajući i TV reportažu, u jednom su trenutku ugasivši kameru, brodskim roniocima u pomoć u izvlačenju uginule ribe na obalu priskočili i novinar i snimatelj Slavonsko-brodske Televizije, Petar Katinić i Marko Đaković. 
 
U trosatnoj akciji iz kanala je izvučeno 48 primjeraka ribe, uglavnom je riječ o 'kapitalcima', među kojima je najteži bio 40 kilograma: 4 soma, 5 amura, 1 šaran te 38 tolstolobika. Uginule ribe su traktorom 'Komunalca' prevezene u kontejner, iz kojega će ju sutra zbrinuti stručnjaci iz 'Agroproteinke' iz Sesveta.  
 
 
Crvenilo na vodi koje je nastalo od pomora ribe mnoge je nagnalo da pomisle kako je uzrok onečišćenje.  "Nije riječ ni o kakvom onečišćenju već je do svega ovoga došlo zbog toga jer je velika količina vode isparila, nestala, a s njima i kisik koji je ribi bio potreban. Bez kisika nije im bilo spasa", objasnila je Ivana Petrinjak, stručna suradnica iz gradskog Ureda za zaštitu okoliša. 
 
„Ovo se događa u svim vodama stajačicama, kada su temperature visoke, vodostaj je jako nizak, dođe do potrošnje kisika, pojave algi i riba ugiba“,  potvrdio je i Tomislav Kruljac, predsjednik županijskog Športsko ribolovnog saveza, koji je pratio cijelu akciju. 
 
Inače, voda u ovaj opkop dolazi iz podzemnih voda i od kiše, a da se ponovno i otvorio dotok iz obližnje Save, u ovom trenutku ribama i dalje ne bilo spasa. Vodostaj same rijeke toliko je nizak da voda ne može ni doći do opkopa. Postoji mogućnost da ima još uginule ribe na dnu, koja će isplivati na površinu i u narednim danima i u tom slučaju, brodski ronioci spremni su, na poziv Grada, ponovno izaći na teren. 

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija