Vijesti

Misa za studente na početku nove akademske godine

 Misa za studente na početku nove akademske godine

Foto galerija

Pozdravio je na početku mlade i brojne studentice i studente, napose brucoše, koji su se okupili na misi kako bi molili Bogu za uspjeh u novoj akademskoj godini, kao i njihove profesore predvođene rektorom Sveučilišta u Slavonskom Brodu prof. dr. sc. Ivanom Samardžićem. 
 
„Okupili smo se, dragi studenti, kako bi smo dragome Bogu, u koga vjerujemo, predali sve vaša nastojanja i trud koji svakodnevno ulažete  kako biste stekli određena znanja, kompetencije i ljudske kvalitete koje su potrebne kako bismo zajedno mogli graditi još pravednije i naprednije društvo  u kojemu želimo živjeti. I vi dragi profesori došli ste moliti za svoje studente, kojima prenosite svoja znanja i stručnost ali i vrline čovječnosti, imajući u vidu i sve kušnje i izazove teškoga vremena u kojemu živimo i učimo. No, s nadom i vjerom gledamo u budućnost, uzdajući se u Gospodina, jer smo vjernici“ rekao je uvodno vlč. Farkaš. 
 
U prigodnoj homiliji, koju je simbolično naslovio „Bižuterija“, upozorio je na lažni svijet koji nas okružuje, a očituje se u masi krivotvorina i jeftinih kopija što nam se nameću u potrošačkome društvu u kojemu živimo. „Tako je s raznim proizvodima, pa primjerice i s nakitom – koji je ili originalan i basnoslovno skup, od pravoga zlata, srebra, platine i drugih plemenitih materijala do dijamanata i dragog kamenja, ili je pak ono što nazivamo bižuterijom. Lažni nakit, koji glumi zlato ali to nije niti će ikada biti. Nije li tako i s ljudima koji žive kao bižuterija?“ – zapitao se vlč. Robert i upozorio na sveprisutnu stvarnost prikrivanja istinske osobnosti svakog pojedinca. Mnogi se, istaknuo je, izvana predstavljaju u najljepšem svjetlu, skrivajući ono što zaista jesu. Potkrijepio je to i Isusovim riječima koji na više mjesta u Evanđelju upozorava na dvoličnost i licemjerje.
 
 
 „Pravi kršćanin ne smije biti bižuterija, da glumi nešto što nije. Isus je bio blaži prema teškim i velikim grešnicima, nego prema licemjerima, koji su se pokazivali onim što nisu, misleći da će Isus povjerovati u njihovu šminku. Kršćanin nikada ne zaboravlja da Bog gleda najprije ono što je unutra, u srcu,  a mi ljudi pretežno ono izvanjsko, a tako prolazno. Ono što jesmo iznutra kad tad izađe na površinu. Kao što se i i zlato i bižuterija jako brzo prepoznaju – kad se bruse i poliraju“, pojasnio je propovjednik kazavši da je tako i s čovjekom – često imitatorom i kopijom. No, kršćanin se – napomenuo je -  prepoznaje u djelima svakodnevice i iskušenjima kojih nitko nije pošteđen.  Pozvao je okupljene da slijede Isusa – koji je jedini Original i savršen Bogočovjek – i dopuste da ih On čisti i polira kako bi zasjali istinskim sjajem, ljubavlju, dobrotom, iskrenošću, poštenjem, vjernošću...- a to, rekao je - ne možemo ako ćemo biti samo bižuterija. Studentima je pak poručio neka se trude slušati i učiti – i od svojih profesora, ali prije svih od Isusa, koji je naš prvi Učitelj, a svi mi njegovi učenici. 
 
Okupljeni su mladi vjernici pred oltar prinijeli svoje, na papirićima ispisane molitvene nakane koje su naglas pročitane. Misno slavlje pjevanjem je animirao zbor brodskog Studentskog katoličkog centra pod vodstvom Luke Šmitala. 
 
Ivica Vlašić
 
 
 
 

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija