Vijesti

Lovci dobili koristan priručnik za sigurnost i prvu pomoć

 Lovci dobili koristan priručnik za sigurnost i prvu pomoć

Dobra kob i Lovačko učilište Capreolus iz Splita, iz pera svojih najboljih suradnika, objavilo je priručnik Vodič kroz siguran lov i pružanje prve pomoći. Autori su mu Davor Martić Enisa Ercegović.
 
Prva pomoć u lovu sastavni je dio edukativnog ciklusa koje mora proći i savladati svaki polaznik za lovca i lovkinju. Namijenjen je polaznicima njihove edukacije prilikom polaganja ispita za lovce, koju provode širom naše zemlje, a prvi put se, pored postupka pružanja prve pomoći unesrećenima opisuje način kako ukazati prvu pomoć nastrijeljenim ili ozlijeđenim lovačkim psima u susretu sa divljim svinjama. Vodič kroz siguran lov jedino je poznato izdanje u hrvatskoj lovačkoj književnosti u sferi obuke polaznika za lovce i lovkinje. Vodič bi trebao imati kod sebe svaki lovac i lovkinja, pogotovu mlađi članovi velike lovačke obitelji, noseći ga u ruksaku ili lovačkoj torbi.
 
- Puška nije igračka. Nevolji ne treba puno da nas zadesi. I da nam pokvari gušte lijepog i ugodnog druženja, istinskog lova i ljubavi prema prirodi i divljači, kojoj sa puškom u sigurnoj ruci prilazimo kao ispravni lovci, kao lovci koji od darova prirode ne traže koristi. Zlo dolazi samo od sebe – poručuju nakladnici ovog vrijednog izdanja dodajući da se u pružanju prve pomoći ozlijeđenom u lovu može spriječiti i zaustaviti nečiju pogibelj. 
 
Zbog toga je veoma važno savladati gradivo iz pružanja pomoći u najkraćem mogućem vremenu, što brže, stručnije i bez dvoumljenja jer par sekunda može biti odlučujuće u spašavanju nečijeg života. Stoga nije slučajno u popis nastavnih predmeta na lovačkim učilištima uvrštena obavezna nastavna priprava polaznika u savladavanju postupka pružanja prve pomoći.
 
Jelenko Topić

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija