Vijesti

Kukuruzna silaža dva proizvođača iz Gundinaca dobila zlatne plakete za kvalitetu

 Kukuruzna silaža dva proizvođača iz Gundinaca dobila zlatne plakete za kvalitetu

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, odnosno njihov Centar za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda u Križevcima, dodijelio je 17 nagrada od kojih četiri zlatne, osam srebrnih i pet brončanih plaketa za kvalitetu kukuruzne silaže. To su rezultati ovogodišnjeg natjecanja u kvaliteti kukuruzne silaže u našoj zemlji.
 
Tvrtka Ena iz Gundinaca vlasnika Željka Ergotića predvodi listu s 92 boda od 100 mogućih pa joj je pripalo prvo mjesto, a 90 bodova što je donijelo također zlatnu plaketu dobila je silaža spravljena na OPG Mirka Vuksanovića, također iz Gundinaca. Nagrađeni proizvođači dolaze iz 10 različitih županija od Slavonije, preko središnje do sjeverozapadne Hrvatske. 
 
Tijekom ove godine u natjecanju je sudjelovalo 12 županija koje su financirale laboratorijska ispitivanja kvalitete silaže za više od 270 gospodarstava koja se bave proizvodnjom mlijeka.
 
Najviše uzoraka i to 25 uzoraka pristiglo je iz Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke, Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Varaždinske, Brodsko-posavske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije, dok je 20 prikupljeno u Požeško-slavonskoj i Virovitičko-podravskoj te 10 Istarskoj županiji. 
 
Cilj ovog projekta je podići razinu svijesti proizvođača mlijeka o potrebi kontrole kvalitete stočne hrane, u ovom slučaju kukuruzne silaže kao osnovnog krmiva u obroku mliječnih krava na većini gospodarstava koja se bave proizvodnjom mlijeka. Stručnjaci ističu da je  pravilno organizirana hranidba, temeljena na uravnoteženom obroku, jedan je od osnovnih preduvjeta za osiguranje dobrog zdravlja i maksimalne proizvodnje domaćih životinja.
 
Jelenko Topić

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija