Vijesti

Krajobraz Gajna modernizira se kroz digitalni pristup razgledanju

 Krajobraz Gajna modernizira se kroz digitalni pristup razgledanju

Gajna je u kategoriji značajnog krajobraza zaštićena 1990. godine. Smještena je između sela Oprisavci i Poljanci, a površina joj iznosi 331,7 hektara.
 
Ovih dana Ministarstvo turizma i sporta odabralo je projekte kojima će dodijeliti bespovratnih potpora temeljem Programa Konkurentnost turističkog gospodarstva za ovu godinu. Potpore dobiva 325 projekata u ukupnom iznosu od 3,4 milijuna eura. Brodsko-posavska županija prijavila je na taj program projekt Čardak na Gajni-ekološko digitalni pogled u prirodu, a za njega je odobren novčani iznos potpore od 69 tisuća eura.
 
Gajna je značajna kao poplavni prisavski pašnjak s karakterističnom florom i faunom. Riječ je tzv. poluprirodnom staništu nastalom dugogodišnjim djelovanjem čovjeka. Pašnjaci su se razvili krčenjem šuma za potrebe ispaše goveda. Potrebno je održati ispašu stoke na tome području kako područje sukcesijom ne bi opet poprimilo obilježja prvobitnog šumskog staništa. Time bi se izgubile rijetke i značajne biljne i životinjske vrste zbog kojih je Gajna zaštićena.
 
Ministarstvo turizma i sporta ovim programom nastavlja kontinuitet davanja potpora konkurentnosti turističkog gospodarstva te svake godine program proširuje na nove dionike.
 
Odobreni projekti trebaju doprinijeti podizanju konkurentnosti turističkog gospodarstva, a program u središte pozornosti stavlja zelenu i digitalnu tranziciju poduzetnika u sektoru turizma kroz razvoj održivih turističkih proizvoda, poboljšanje procesa u ugostiteljskom poslovanju prihvatljivih za okoliš, kružno gospodarstvo, povećanje energetske učinkovitosti, pristupačnost i inovativnost u poslovnim procesima. Korisnici bespovratnih potpora su subjekti malog gospodarstva, registrirani za ugostiteljske ili turističke djelatnosti i obiteljska poljoprivredna gospodarstva.
 
Jelenko Topić

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija