“Teslina učionica“ najbolji STEM projekt u Hrvatskoj napisan u sibinjskoj školi

U četvrtak, 1.rujna je u prostorima Općine Sibinj održana početna konferencija projekta „Teslina učionica“, odnosno TESLA'S ROOM, čiji je nositelj Osnovna škola Sibinjskih žrtava.

Autor: Brodportal | Datum objave: 04.09.2022
“Teslina učionica“ najbolji STEM projekt u Hrvatskoj napisan u sibinjskoj školi


 „Teslina učionica“ je projekt financiran iz Financijskog mehanizama Europskog gospodarskog prostora 2014.-2021., u sklopu programa „Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva“.

Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) i Norveški financijski mehanizam pridonose smanjenju društvenih i gospodarskih nejednakosti u Europi te istovremeno jačaju bilateralnu suradnju između država darovateljica (Island, Lihtenštajn i Norveška) i Republike Hrvatske.

Za razdoblje od 2014. do 2021. godine države darovateljice odvojile su ukupno 2,8 milijardi eura za 15 europskih zemalja: 1,5 milijardi eura u okviru EGP financijskog mehanizma i 1,3 milijardi eura u okviru Norveškog financijskog mehanizma. U spomenutoj perspektivi Republika Hrvatska će primiti 103,4 milijuna eura. U taj se iznos uklopilo niz projekata, a prvi na listi, s najviše osvojenih bodova, upravo je naš projekt za opremanje osnovnih škola STEM opremom - “Teslina učionica“. Osnovna škola Sibinjskih žrtava je na raspolaganje dobila 2.097.270,98 kn.

Nositelj projekta OŠ Sibinjskih žrtava projektom TESLINA UČIONICA / TESLA'S ROOM doprinosi rješavanju problema nedovoljne razine STEM vještina ciljem praćenja kompleksnog i tehnološki naprednog društva 21. st. bilateralnom suradnjom s obrazovnom ustanovom Geo Camp i udrugama Nikola Tesla-Genij za budućnost i Otvorena računalna radionica „Svi smo protiv“. Udruga Nikola Tesla - Genij za budućnost osnovana je s ciljem razvitka inovativnosti i kreativnosti te promicanja inovatorske djelatnosti. 

Otvorena računalna radionica „Svi smo protiv“ djeluje u cilju promicanja i unapređenja informatičke pismenosti.

Geo Camp je obrazovna ustanova s Islanda posvećena jačanju znanja i razumijevanja prirodnih znanosti. Poseban naglasak stavljaju na STEM obrazovanje, proučavanje klimatskih promjena i obnovljivih izvora energije.

Ovim će se projektom poboljšati vještine ukupno 9 učitelja sudjelovanjem u 11 edukacija razvoja sposobnosti u STEM podučavanju koji će znanje prenijeti temeljem razvijenog školskog kurikuluma u 11 izvannastavnih/školskih aktivnosti na 71 učenika, uključujući 7 darovitih i 5 učenika s teškoćama u 1 adaptiranoj STEM učionici sa STEM vrtom. Također, zamišljena je terenska nastava za učenike škole i studijsko putovanje naših učitelja u Island i dolazak Islanđana u sibinjsku školu radi razmjene iskustava i rada na zajedničkom projektom zadatku.

Početnu konferenciju je pripremila i otvorila radna skupina koja je bila zadužena za osmišljavanje projekta. Na početku je ravnatelj škole Josip Šišmanović, a ujedno i voditelj projekta, pozdravio goste, a nakon njega se načelnik Općine, Josip Pavić, obratio uzvanicima i čestitao na projektu te poželio sreću u svim aktivnostima koje slijede. Voditelj projekta i moderatorice su uzvanicima dali uvid u sve ono što Školu očekuje u narednih 17 mjeseci. Projekt će se provoditi kroz tri razine: edukacija učitelja, radionice s učenicima te opremanje škole STEM opremom.

Uzvanicima se obratila i predsjednica Udruge Nikola Tesla - genij za budućnost i prestavila svoj rad.

Nakon predstavljanja projekta, uslijedilo je STEM predavanje. Za tu prigodu, Škola je pozvala profesora fizike, Ivana Lutza. Ivan Lutz je kozmopolit, dobro poznat profesor i književnik iz Slavonskog Broda koji je zbog svog zabavnog pristupa znanosti i zanimanju za Nikolu Teslu inspirirao radnu skupinu koja je pripremala projekt pa se profesor našao kao savršen predavač za ovu manifestaciju. To se moglo vidjeti i po dojmovima uzvanika jer je predavač dao zabavnu notu početnoj konferenciji.

Početna konferencija je zatvorena značajnim riječima: 

„Još jednom vam zahvaljujemo na dolasku jer ste svojom podrškom pokazali da svi zajedno možemo činiti zelenu, konkurentnu i uključivu Europu.

Kako je jednom prilikom primijetio i sam Nikola Tesla: „Djelovanje čak i malih bića dovodi do promjena u cijelom svemiru.“ Tako ćemo i mi, malim koracima, činiti promjene koje će pokrenuti cijelu našu zajednicu.“

Predstavnici projekta „Teslina učionica“ ponosni su na projekt i bila im je posebna čast ugostiti goste na manifestaciji početne konferencije.

„Iznimno nam je drago što smo na početnoj konferenciji imali čast ugostiti predstavnike vlasti u našoj Općini, na čelu s načelnikom Josipom Pavićem, predstavnike susjednih općina i LAG-a Posavina, zamjenicu Veleposlanika Kraljevine Norveške, gospođu Latif. Zahvaljujemo se našim partnerima, predstavnicima vrtića, osnovnih i srednjih škola te Sveučilišta u Slavonskome Brodu. Bila nam je čast ugostiti predstavnice Sindikata hrvatskih učitelja, naše drage djelatnike, suradnike, a ponajviše se zahvaljujemo našim učenicima.“

Svi su gosti, na kraju manifestacije, pozvani na zakusku u prostor Škole. 

Ovom je konferencijom i službeno započela jedna lijepa STEM priča u Osnovnoj školi Sibinjskih žrtava.

Zadnje vijesti

Remi rukometašica Broda i Čakovca

Prometni policajci nastavljaju kontrolu prometa, najviše kazni za brzinu i alkohol...

Odjelu za patologiju i citologiju uređaj za izradu patohistoloških preparata

NAJČITANIJE DANAS

FOTO GALERIJA

Neponovljiva Jasna Zlokić na božićnom koncertu SBTV-a publiku vratila u neka sretna vremena

FOTO GALERIJA

Brođane na glavnom gradskom trgu zabavljale Slavonske lole

Vanna svojim vječnim hitovima zagrijala Advent iz davnina i rasplesla Brođane

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Advent iz davnina u Slavonskom Brodu čudesno je putovanje pričama Ivane Brlić-Mažuranić

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"