Započela akcija Bljesak
Započela akcija Bljesak
Dogodilo se na današnji dan 1. svibnja

 1886. u Chicagu je započeo opći štrajk kojim su se radnici nastojali izboriti za svoje dostojanstvo i prava među kojima i osmosatno radno vrijeme. U prosvjedima koji su zahvatili više od 1.200 tvornica u cijelom SAD-u sudjelovalo je između 350.000 i 400.000 radnika i radnica koji su napustilo svoja radna mjesta i krenuli u marš ulicama zahtijevajući osmosatno radno vrijeme po principu 8:8:8, odnosno 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati slobodnog vremena.

 
1896. brodski radnici nisu smjeli javno slaviti 1. svibnja, ali su zato uputili telegram radnicima Zagreba, koji su izborili to pravo. U telegramu je pisalo: „Mi s osobitim ushićenjem, pristajemo uz vas, braću. Živjeli!“. Tek 1906. godine u Brodu na Savi održana je prva javna proslava Međunarodnog praznika rada. 
 
1924. u Novoj Gradiški preminuo je Dragutin Lobe, najznačajniji predstavnik ugledne i imućne novogradiške obitelji. Osobno je pomagao gospodarski i društveni razvoj grada, i to dajući novčanu potporu za asfaltiranje gradskih ulica (1910.), uvođenje električne rasvjete(1931.), osnivanje Novogradiške štedionice i drugo. Uložio je golemi kapital u izgradnju Zagrebačke pivovare (1892.) čiji je bio suvlasnik. 
 
1927. Električna centrala je u Brodu na Savi puštena u rad. Strujom je opskrbljivala domaćinstva i ustanove grada. Kada je 1924. godine u Brodu osnovana Tvornica vagona, strojeva i mostova, držalo se kako je moguće da pored tvornice i grad dobije električnu energiju. Naime, u veljači 1922. električna centrala u tvornici bila je osposobljena. Iste godine formiran je i Odbor građana za elektrifikaciju.
 
1948. Gradska knjižnica osnovana je u Brodu u zgradi koja se nalazila ispred Hrvatskog doma u Mesićevoj ulici 13. 
 
1949. u čast proslave 1. svibnja na Trgu maršala Tita organizirana je izložba privrednih dostignuća, a KUD „Jedinstvo“ priredio je prvu poslijeratnu izložbu slika brodskih amatera i likovnih stvaralaca.
 
1991. prvi svibnja proslavljen je bez ideologijskog folklora. Migalovci, Petnja i Ljeskove vode bili su dobro posjećeni.
 
1992. Brod je prvi put napadnut u 9,52, a drugi u 16,20 sati. Palo je više od 60 granata. Dvije su osobe poginule, a četiri ranjene. Prihvaćeno je 60 izbjeglica. 
 
1995. počela je vojno-redarstvena akcija Hrvatske vojske i specijalne policije RH-Bljesak u 5:30 ujutro. Prvi napad HV-a izvršen je na južni i središnji dio zapadnoslavonske enklave Republike Srpske Krajine snagama sastavljenim od dijelova četiri profesionalne brigade te niza specijalnih, pričuvnih, domobranskih i policijskih postrojbi. U akciji je sudjelovalo oko 7.200 hrvatskih vojnika i policajaca od kojih je oslobađajući zapadnu Slavoniju, poginulo 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. Napad je uspio preko svih očekivanja pa su već prvoga dana hrvatske snage došle nadomak Okučana i ušle u Jasenovac. U samo 31 sat operacije oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara teritorija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac. Pouke koje su za obje strane proizlazile iz Bljeska bile su jasne. HV je postala snaga za koju srpske paravojne jedinice više nisu ravnopravan protivnik, znatno bolje naoružana i opremljena nego ranije, HV je sad bila u stanju razbiti pobunu, a postalo je isto tako očito da je hrvatska strana odlučila da se problem u cjelini riješi vojnim sredstvima te da nema smetnji da se to dogodi vrlo brzo što se pokazalo potpuno točnim kada je u kolovozu akcijom Oluja oslobođen ostatak područja okupiranih u sastavu Republike Srpske Krajine.
 
2004. nagrada za životno djelo Brodsko-posavske županije dodijeljena peim.mr. sc. Josipu Šapini, za trajni doprinos razvoju zdravstva i vaskularne kirurgije, Ivi Petranoviću svestranom športskom i pedagoškom djelatniku iz Nove Gradiške čiji rad predstavlja trajne vrijednosti na području tjelesne kulture i športa.
 
2011. Ivan Pavao II. proglašen blaženim.
 
Ostali događaji:
1748. započeli radovi na izgradnji novog naselja – Nove Gradiške. Najstarije gradsko jezgro je četverokutni trg (danas Trg kralja Tomislava) na kome su podignute prve zgrade od drvene građe – glavna straža, stanovi za posadu štaba i oficire, spremište, zatvor („tavnica“), gostionica i mala drvena kapela.
1786. Mozartova opera Figarov pir praizvedena je u Beču.
1994. poginuo je slavni vozač Formule 1 Ayrton Senna za vrijeme utrke za Veliku nagradu San Marina. Dogodilo se to na stazi u talijanskoj Imoli, gradiću 40 kilometara od Bologne i 80 kilometara od Ferrarijeve tvornice u Maranellu.
2004. Cipar, Češka, Estonija, Latvija, Litva, Mađarska, Malta, Poljska, Slovačka i Slovenija su se pridružile Europskoj Uniji. 
 
Rođeni na današnji dan su: Aleksandar Terplan, slovenski književnik u Ugarskoj (1816.), hrvatski književnik, Ivan Trnski (1819.), Santiago Ramon y Cajal, španjolski znanstvenik (1852.), hrvatski filozof, Milan Kangrga (1923.), Gregoire Kayibanda, ruandski političar (1924.), hrvatski nogometaš, Bernard Vukas (1927.), Enes Kišević, hrvatski glumac, pjesnik (1947.), Davor Domazet Lošo, časnik HV, admiral (1948.), Neven Ljubičić, hrvatski političar (1963.), Darijo Srna, hrvatski nogometaš (1982.).
 
Umrli na današnji dan su: Dragutin Hirc, hrvatski učitelj i putopisac (1921.), hrvatski pisac i katolički svećenik Ivan Kuhar (1941.), katolički svećenik Fran Binički (1945.), Aram Hačaturjan, sovjetsko armenski skladatelj (1978.), Antonio Janigro, talijanski violončelist (1989.), Ayrton Senna, brazilski vozač Formule 1 (1994.), Eldridge Cleaver, američki pisac (1998.), Anthony Mamo, političar Malte (2008.).