Vlč. Kaurin: 'tako je malo potrebno za biti dobar kršćanin'
Vlč. Kaurin: 'tako je malo potrebno za biti dobar kršćanin'
Više od 300 župljana župe svetog Marka iz Trnjana, predvođeni svojim župnikom vlč. Nikolom Kaurinom, hodočastilo je u Slavonski Brod u Gospino svetište o lipanjskom 'osmom' – danu čašćenja Blažene Djevice Marije Gospe Brze Pomoći. Ovo je prvo zajedničko župno hodočašće Gospi Brze Pomoći vjernika iz župe Trnjani koja obuhvaća devet sela istočno od Broda...

 Predvodeći euharistijsko slavlje, vlč. Nikola Kaurin u prigodnoj je homiliji najprije vjernicima posvijestio jednostavnost kršćanske vjere, koju počesto mi ljudi činimo kompliciranom. „Tako je malo potrebno za biti dobar kršćanin: prvo, kratka molitva zahvalnosti Bogu uvečer prije spavanja i ujutro kad se probudiš; drugo – svake nedjelje svetkuj Dan Gospodnji dolaskom na svetu misu; i treće – ispovijedi se o Božiću, Uskrsu i Velikoj Gospi. No, često ni to malo nismo u stanju obdržavati“ – upozorio je vlč. Nikola.

 
Podsjetio je na važnost obiteljske kućne Crkve koja je u vrijeme epidemije koronavirusa zaživjela u puno obitelji. No, ima još onih koji su daleko od Boga, daleko od Crkve, kazao je i ispričao prispodobu o jednom župljaninu Mati koji nije redovito molio, nije postio, nije išao na misu, izgovarajući se kako njegova supruga Anica moli, posti i ide na misu i za njega i za sebe. „No, kad su oboje preminuli, došli su pred lice Božje. Na ulasku u Božje Kraljevstvo sveti Petar zaustavi Matu, upitavši ga kamo je pošao. Moja Anica je tu, reče mu Mato, a Petar mu kaza: Anica je ušla i za sebe i za tebe.“
 
„Mi možemo moliti za druge, ali ne i umjesto drugoga. Možemo se i pričestiti na nakanu nekog bližnjega, ali ne i umjesto njega, kao što se ne možemo ni nasititi niti napiti, umjesto onog tko je gladan ili žedan“, rekao je župnik Nikola, pojašnjavajući bit i važnost svete mise, na koju se – dodao je – ne dolazi radi svećenika, nego isključivo i samo radi Isusa!
 
Govoreći u nastavku o vrijednosti obitelji, očitovanu u odnosima ljubavi majke ili oca prema djetetu ali i ljubavi djece prema roditeljima, istaknuo je kako smo u današnje vrijeme svjedoci nedostatka te ljubavi, sloge, zajedništva i poštovanja jednih prema drugima. Neshvatljivo je, rekao je vlč. Nikola, da jedna majka može napustiti svoje dijete, ili pak da sin ili kći odbace i zapostave svoje roditelje u njihovoj starosti.
 
„Od Blažene Djevice Marije učimo kako biti majka, kako biti otac, kako biti dijete. Moramo se više truditi biti Božji, a manje od ovoga svijeta. Neka nam u tome pomogne Gospa Brze Pomoći u čiji se zagovor uzdamo“, zaključio je trnjanski župnik. Na kraju je potaknuo svoje župljane da ovo hodočašće Gospi u Slavonski Brod postane tradicija, barem jednom u godini.
 
Hodočasničku misu koncelebrirao je vlč. Božidar Petrović, župnik župe Presvetog Trojstva u Budimcima, evanđelje je navijestio trajni đakon Vrhbosanske nadbiskupije Robert Čabraja, a pjevao je mješoviti zbor župe sv. Marka uz Dinu Klema na orguljama.
 
 
Tekst i fotografije: Ivica Vlašić