Velikim četvrtkom počelo Uskrsno trodnevlje
Velikim četvrtkom počelo Uskrsno trodnevlje
Vjernici katoličke vjeroispovijesti diljem svijeta danas obilježavaju Veliki četvrtak.

 To je posljednji dan korizme koja obilježava preduskrsno vrijeme, vrijeme nemrsa, pokore i posta. Veliki četvrtak je početak Vazmenog trodnevlja, muke, smrti i uskrsnuća Kristovog. Na taj se dan podsjeća vjernika da je Isus ustanovio dva sakramenta, svetu misu i svećenički red te ljudima predao svoje ljudsko tijelo i svoju krv, kao polog i garanciju pobjede nad patnjom, smrću i krivicom.

Veliki četvrtak u kršćanskom svijetu ima posebno značenje. Tim danom započinje veliko trodnevlje a vjernike se podsjeća da je na današnji dan Isus ostavio Crkvi i svijetu znak svoje prisutnosti u kruhu i vinu, da je predao tako Crkvi i čovječanstvu svoje ljudsko tijelo i svoju krv, kao polog i garanciju pobjede nad patnjom, smrću i krivicom, te nad zlom i katastrofama.

Na današnji je dan Isus izrekao najhumanije riječi apostolima i svijetu, danas je čudesno molio za nas, danas je obećao svog Duha protiv duha zloće, nehumanosti i razaranja. Danas je bio izdan, uhićen i cijelu noć sudski ispitivan. Danas se mrak čovjekove duše pokazao najgušćim, danas je čovjek nepovratno pao u bezdan zavisti i mržnje na Boga. No, danas je nebo najbliže zemlji, danas je milosrđe jače od krivice, danas je dobrota pobijedila zloću, danas je pakost čovjeka pretvorena u pokajanje, danas je mrak ranjen zrakom nade.

Na Veliki četvrtak svaka župa navečer slavi misu večere Gospodnje, govori se o tome kako je Isus prao noge apostolima i podsjeća vjernika da je Isus na Veliki četvrtak ustanovio dva sakramenta, svetu misu i svećenički red.