Veliki uspjeh Glazbene škole Slavonski Brod na državnom natjecanju
Veliki uspjeh Glazbene škole Slavonski Brod na državnom natjecanju
Državno natjecanje koje će posebno pamtiti

 S dolaskom proljeća, Glazbena škola Slavonski Brod nastavila je nizati uspjehe u jednoj od svojih važnih djelatnosti, a to je sudjelovanje najboljih učenika na natjecanjima.

Prošloga proljeća novonastala pandemija zaustavila je uspješan natjecateljski niz – podsjetimo, flautist Bono Peić (mentorica prof. Ivana Kljajić) te Djevojački zbor (mentorica prof. Danijela Božičević) bili su prvonagrađeni na županijskim natjecanjima te ih je čekao nastup na državnom natjecanju. No, poput mnogih, natjecanje je bilo otkazano. U ovu školsku godinu 2020./2021. Glazbena škola Slavonski Brod ušla je s nadom da će se zahvaljujući boljoj pripremljenosti i organizaciji ipak nastaviti natjecateljska godina. To se i dogodilo, iako u znatno manjem obimu nego ranijih pretpandemijskih godina. A jedno od rijetkih koje se u Hrvatskoj održava uživo je 59. hrvatsko natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga. 

Visoke nagrade 

Nakon uspjeha na županijskim natjecanjima iz bisernice (Niko Bitunjac, Barbara Rašić i Nikola Vincek), braća (Marko Barukčić i Josip Matanović), klavira (Korina Krajina) i pjevanja (Sandra Böhm) te uspjeha na međunarodnom natjecanju tamburaša u Subotici, od 22. do 27. ožujka u Zagrebu je održano državno natjecanje. Zahvaljujući osvojenim prvim nagradama na županijskom natjecanju, pravo nastupa na državnom natjecanju dobilo je četvero učenika brodske glazbene škole. 

U disciplini Pjevanje nastupila je maturantica SANDRA BÖHM (mentorica prof. Ana Ticl, korepetitorica prof. Helena Lamešić). Osvojila je DRUGU NAGRADU (96,54 bodova) u 3. kategoriji i bila još uspješnija nego na županijskom natjecanju. Naime, plasirala se na drugo mjesto u poretku 12 natjecatelja, sa samo jednim prvonagrađenim natjecateljem ispred nje. Ujedno je važno istaknuti da je Sandri ovo bilo treće državno natjecanje po redu, što je izuzetan uspjeh jer pokazuje kontinuitet Sandrina kvalitetnog rada i napredovanja.

Mladi tamburaši također su ostvarili odlične rezultate. NIKO BITUNJAC (mentor prof. Dalibor Timarac, korepetitor prof. Hrvoje Aušić) osvojio je PRVU NAGRADU (98,08 bodova) u 1. kategoriji discipline Bisernica. Prisjetimo li se ranijih natjecanja, vidjet ćemo da je ove godine Niko bio tri puta prvonagrađen. U disciplini Brač, JOSIP MATANOVIĆ i MARKO BARUKČIĆ (mentorica prof. Gorana Jagarinec, korepetitor prof. Hrvoje Aušić) osvojili su obojica DRUGU NAGRADU (Josip u 3. kategoriji s 97,88 bodova, a Marko u 2. kategoriji s 97,86 bodova). S visokim brojem bodova, gotovo na pragu osvajanja prvih nagrada, izvrsno su predstavili našu školu, a Josip je ujedno u svojoj kategoriji osvojio najviši broj bodova jer nije bilo prvonagrađenog natjecatelja.

Ponosan na učenikov uspjeh

Veliki su ovo rezultati iza kojih stoji dugo putovanje k ostvarenju ciljeva. A o kakvom je putu riječ, najbolje može posvjedočiti nastavnik prvonagrađenoga učenika, Dalibor Timarac.

"Kada je počela ova školska godina, svi nastavnici i učenici bili su sretni povratkom u školu i vraćanju normalnoj nastavi uživo. Kako je vrijeme odmicalo bilo je puno upitnika nad glavama koliko ćemo još izdržati i kada bismo ponovno mogli završiti na online nastavi. Bila je upitna nastava, a kamoli hoće li se ove školske godine održati ikakvo natjecanje. Saznanjem da će naša škola biti domaćin 59. hrvatskog natjecanja za učenike i studente glazbe i plesa – županijskog natjecanja za bisernicu i brač, Niko i ja smo se odlučili na avanturu koja će nam donijeti puno radosti. Tijekom zimskih praznika složili smo program i već tad počeli s ozbiljnim radom i vježbanjem. Nalazili smo se gotovo svaki dan. Prvo na redu bilo je školsko natjecanje početkom veljače na kojem je Niko svoj program odsvirao dosta dobro i već sve znao napamet, što je bila velika stvar. Sjećam ga se kako je sišao s pozornice, vidno nezadovoljan svojom izvedbom, pogledao me tužnim očima i rekao: "Sigurno nisam prošao". Dok je kod mene tada bila sasvim obrnuta situacija – znao sam da je prošao, da imamo još dosta vremena da sve bude kako treba, i bio sam sretan kako je odsvirao. Nakon toga bio sam gotovo uvjeren da će taj klinac napraviti veliki rezultat, a da ću ja dati sve od sebe i sve što je u mojoj moći da u tome i uspije. Tako je i bilo!

Prvo na redu, 27. veljače bilo je županijsko natjecanje u Slavonskom Brodu na kojem je Niko osvojio prvu nagradu i ostvario plasman na državno natjecanje. Nakon toga, 15. ožujka došlo je 7. međunarodno natjecanje tamburaša "Tambura Instrumental Festival" u Subotici na kojem je Niko osvojio prvu nagradu/srebrnu medalju i tako ostvario još jedan fenomenalan uspjeh. Na kraju je došlo državno natjecanje u Zagrebu, održano 24. ožujka na Glazbenom učilištu "Elly Bašić". Niko je osvojio prvu nagradu i time došao do još jednog velikog rezultata. Treba spomenuti da se radi o najprestižnijem natjecanju u Hrvatskoj. Sve Nikine nagrade prije ove ogroman su uspjeh, ali s obzirom da se ovdje radi o državnom natjecanju, ova nam je prva nagrada obojici najdraža. 

Sve te silne nagrade Niko je apsolutno zaslužio svojim velikim radom i svakodnevnim dolascima u školu kako bi vježbao i bio što bolji. Kao njegov učitelj mogu reći da sam jako ponosan na Niku i na sve što je postigao. Veliko hvala nastavniku klavira Hrvoju Aušiću na sjajnoj korepeticiji, strpljenju i želji da uspijemo. Kad god smo ga trebali uvijek je bio tu i ovo je i njegov uspjeh. Hvala ravnateljici na administrativnoj i tehničkoj podršci, i na tome što nam je omogućila da ove školske godine nabavimo tri nove vrlo kvalitetne bisernice među kojima je bila i jedna koncertna na kojoj je Niko odsvirao sva ova natjecanja. Hvala nastavniku Vladimiru Jevickom koji je snimio Nikin program i uredio video-snimku za online natjecanje u Subotici, kao i svim ostalim kolegama koji su nam pomogli. Na kraju veliko hvala Nikinim roditeljima, baki i djedu te Nikinoj razrednici u Osnovnoj školi "Antun Mihanović" na razumijevanju, svakodnevnom dovoženju u školu i velikoj podršci." 

Škola puna ideja

Iako su možda najzvučnija, natjecanja su tek jedna od aktivnosti koje Glazbena škola Slavonski Brod, uz redovan odgojno-obrazovni rad, uspješno provodi unatoč prilagođenim uvjetima. Ove školske godine ostvaren je novi i izuzetno važan koncertni projekt "U tišini bez kraja" u sklopu "Tadijinih jeseni", potom koncert "Beethovenovih 250" u čast skladateljeve obljetnice te svečani božićni koncert, domaćinstvo županijskom natjecanju iz tambure, školske koncertne Kvintole i produkcije odjela, a učenici i nastavnici pripremaju se i za tradicionalni Tjedan glazbe u svibnju.