Vedran Dulj trčao svaki dan – i tako godinu dana
Vedran Dulj trčao svaki dan – i tako godinu dana
Priča o Vedranu Dulju – Brođanin koji je bez iznimke trčao svaki dan i to 366 dana

 Vedran Dulj, 29-godišnji Brođanin i član Ultramaraton kluba "Mazator" prošli tjedan ispunio je svoj cilj koji si je zadao prije točno godinu dana – a to je trčati, baš svaki dan 366 dana. Evo priče.

"Priča je krenula prije dvije godine, 2018. trener kluba Tomislav Marinović dao je izazov 50 dana trčanja do Božića. Krenuo sam s tim izazovom i nažalost zadnji dan sam zeznuo i nisam otrčao i taj izazov nisam odradio. Nagodinu se ukazala prilika za novi izazov. Morao sam sam sebi dokazati da mogu zato što prošle godine nisam. Volim izazove i zašto ne probati. Kada je prošlo 50 dana, produžilo smo za još 50 na 100. Tad sam već krenuo razmišljati kako izazov produžiti i koliko bi to moglo biti, hoće li to biti godina dana", objašnjava Vedran Dulj, član Ultramaraton kluba "Mazator" 

Zacrtani cilj uspio je ostvariti. Punih 366 dana trčanja svaki dan, minimalno 5 kilometara. Bez obizra na blagdane i promjenjive vremenske uvjete.

"Bilo je svakakvih izazova, ne volim trčati po grmljavini pa gledam da dođem što prije kući i da to što prije odradim. Na hladnoću se navikneš, trčiš cijelu zimu, a ni vrućine nisu problem, lakše se obučeš", govori Vedran.

Najveći problem nisu bili niti umor ni odustajanje ni na sreću ozljede, već organzacija. Pa su tu bile i neke zanimljive kombinacije. 

"Jedan dan nisam mogao trčati zbog obveza pa sam gledao kako to uklopiti u drugi dan pa sam trčao pola sata prije ponoći za prvi dan i onda pola sata poslije ponoći još 5 kilometara za drugi dan. Dvije muhe jednim udarcem", kroz smijeh prisjeća se Vedran.

Koliko je bio izazov, toliko je bilo i zadovoljstvo. Jednostavno, za Vedrana je trčanje čisti užitak.

"Slobodan si, nemaš mobitel, nisi ograničen, sam si sa svojim mislima i u tom trenutku te ništa drugo ne zanima, imaš svoj cilj, trčiš", objašnjava Vedran.

Njegov je cilj zadnjih godinu bilo trčanje svaki dan – u tih 366 dana napravio je 3478 kilometara što bi otprilike bilo do Kopenhagena i natrag. Iza ovog magistra strojarstva su ispunjeni i neki drugi izazovi. Više od 10 polumaratona i čak tri maratona u zadnje dvije godine. 

"Prvi ostaje uvijek u sjećanju. Taj je bio poseban, kiša je non stop lila. Triput sam pokisao i sušio se, katastrofa", prisjeća se Vedran.

A i prvih 50 kilometara prije dvije godine, također će uvijek pamtiti.

"Kad sam završio rekli su mi 'ti ne ličiš na sebe'. Možda i nisam u tom trenutku ličio na sebe, ali sam ostvario cilj", kaže Vedran.

A toga cilja ne bi bilo bez podrške kolega trkača. Ultramaraton klub "Mazator" u svojoj školi trčanaja svake godine nudi polaznicima nove lekcije o tome kako trčati no i kako ustrajati u svojim ciljevima. Vedran je i član Triatlon kluba pa uz trčanje slobodno vrijeme popunjava s jednosatnim plivanjem ili stotinjak kilometara na biciklu. Što se postizanja forme za sve početnike ima jednostavan savjet: redoviti treninzi. 

Da je Vedran trčao 366 dana sada je već stara vijest. Već je otrčao i 373. dan za redom.