Udruga 'Sikirevački motivi' objavila CD izvornih slavonskih pučkih pjesama 'Sikirevci, selo moje'
Udruga 'Sikirevački motivi' objavila CD izvornih slavonskih pučkih pjesama 'Sikirevci, selo moje'
Još jedan od svijetlih primjera ustrajnog očuvanja kulturne i tradicijske baštine naše Slavonije stiže iz sela Sikirevci. Naime, udruga 'Sikirevački motivi' koja se primarno bavi izradom i promocijom nadaleko poznate sunčane čipke 'motivi', ovih je dana objavila CD s izvornim pučkim pjesmama svoga sela. I to u suradnji sa sikirevačkim pučkim pjevačkim skupinama i tamburašima domaćega KUD-a Sloga.

"Kad su stari svinje žirovali", "Kiša pada rosna trava", "Ovim šorom Jagodo", ... -  samo su neke od izvornih slavonskih pjesama što ih od zaborava sačuvaše raspjevane Sikirevčanke i Sikirevčani – za buduće generacije – na CD-u naslova 'Sikirevci- selo moje', kako glasi i naslovna, autorska pjesma. 

Produkt je to višegodišnje težnje, srčanog rada i ustrajnosti članova udruge 'Sikirevački motivi' i njihovog predsjednika Mate Galovića, entuzijaste i zaljubljenika u tradiciju i svoje selo, koji je i sam pjevač i svirač izvornih slavonskih pjesama. A od ideje do realizacije – prošle su, kaže Mato Galović, četiri godine. Svjetlo dana ugledao je CD s 12 tradicihskih izvornih pjesama, u izvođenju ženske pjevačke skupine Sikirevke, muške pjevačke skupine Sikirevčani i tamburaša KUD-a Sloga. 
 
CD je sniman u studiju Rockoko, u Strizivojni, u produkciji njegovog vlasnika, vrsnog glazbenog znalca i producenta Tihomira Ivanetića. Za njega je ovaj CD profesionalni uradak, što potvrđuje i činjenica da je izdavač 'Croatia Records'. Za izdavača potpisuje se Želimir Babogredac, urednik je Nikola Knežević, a recenzent čuveni glazbeni pedagog iz Slavonskog Broda, maestro Mihael Ferić.
 
Veliku pomoć u ostvarenju ovog projekta  udruzi 'Sikirveački motivi' pružile su Općina Sikirevci i župa sv. Nikole u Sikirevcima. Mladi i uspješan načelnik Josip Nikolić i župnik Stjepan Šumanovac prepoznaju i bezuvjetno podržavaju projekte kojima je cilj očuvanje slavonske tradicijske baštine.
 
Nije ovo ni prvi ni zadnji projekt koji Sikirevčani u svom selu rade i planiraju, sve s ciljem da sačuvaju od zaborava sve one vrijednosti koje su identitet hrvatskoga naroda, Slavonije, Šokadije i života na selu. Udruga 'Sikirevački motivi' ide i dalje s projektima, posebno na tradicji i promociji izrade sunčane čipke motiva. Krajem ožujka očekuje ih nastup na Europskom festivalu čipke u Španjolskoj, ali i na međunarodnim festivalima čipke u Sloveniji i Poljskoj ovog ljeta.