U provedbi projekt Eko etno kuća u Vrpolju
U provedbi projekt Eko etno kuća u Vrpolju
U sklopu projekta Eko etno kuća u Vrpolju istraženo arheološko nalazište, do kraja godine počinje gradnja objekta.

 "Izgradnja Kulturno-turističkog centra Eko-etno kuća u Vrpolju“ - naziv je to jednog od najvećih i najvrjednijih europskih projekata iz sektora kulture i turizma u Brodsko-posavskoj županiji.  Temeljen je na kulturnoj baštini, a uz revitalizaciju arheološkog nalazišta "Dobrevo" u Starim Perkovcima cilj je izgraditi i opremiti eko etno kuću.

Vrpolje se želi pozicionirati stepenicu više na karti kulturnog turizma. Zato su u u listopadu 2019. godine započeli s provedbom europskog projekta pod nazivom "Izgradnja Kulturno-turističkog centra Eko-etno kuća u Vrpolju“.  Projektne aktivnosti idu u dva smjera – izgradnja eko etno kuće u središtu Vrpolja te revitalizacija arheološkog nalazišta "Dobrevo" u Starim Perkovcima. 

Na izvođaču radova bit će izgraditi novi objekt koji se nalazi u samom centru Vrpolja, nasuprot Spomen galeriji Ivana Meštrovića te Crkve Sv. Ivana Krstitelja. Uz izgradnju slijedi i opremanje Kulturno-turističkog centra s ciljem provedbe kulturnih, obrazovnih i ostalih sadržaja. 

Drugi dio projekta odnosi se na revitalizaciju arheološkog parka Dobrevo u Starim Perkovcima. Riječ je o lokalitetu dobro znanom arheolozima jer su upravo tu 60-ih godina prošlog stoljeća pronađeni vrijedni nalazi iz kasnog brončanog doba. 

Ovi vrijedni nalazi govore puno o običajima ljudi iz toga vremena. Stanovnici Brodskog Posavlja, pokazuju nalazi, bili i vrsni poznavatelji lijevanja bronce. A sam lokalitet na geostrateški važnom mjestu u to vrijeme. No isto tako pokazuju visok civilizacijski stupanj prastanovnika današnje Općine Vrpolje.

Lokalitet "Dobrevo" zaštićen je i upisan u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Europskim projektom u potpunosti će se revitalizirati arheološki park, izgraditi poučne staze i arheološke škole na otvorenom. U sklopu projektnih aktivnosti odrađena su dodatna arheološka istraživanja ove godine.

Priča o eko etno kući tako objedinjuje turističke i kulturne potencijale ove općine. 

Aktivnost uključuje uređenje postojećeg objekta pod nazivom „TEKA“ u kojem će posjetitelji moći uživati u gastronomskoj ponudi tradicionalnih jela i pića. Nositelj projekta je Općina Vrpolje, a partneri su Turistička zajednica Brodsko-posavske županije, Spomen galerija Ivana Meštrovića te tvrtka Runolist, dok u pripremi i provedbi sudjeluje  županijski Centar za razvoj. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Cilj je kroz kulturu i turizam potaknuti sveukupni razvoj Općine Vrpolje i njezinih stanovnika. 

Ovim europskim projektom općina Vrpolje postat će još prepoznatljiviJa na turističkoj karti Brodsko-posavske županije i Slavonije.

Projekt je vrijedan 8.149.546,94 kn, a 85 posto ili konkretno 6.488.937,53 kn financira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projekt se provodi od 1. listopada 2019. do 1. prosinca 2022. godine.