U Požegi otvorena izložba fotografija “Papa Franjo u Izraelu”
U Požegi otvorena izložba fotografija “Papa Franjo u Izraelu”
U povodu 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Vatikana i Države Izrael, u Požegi otvorena izložba fotografija o hodočašću pape Franje u Svetu Zemlju.

 Navršilo se 25 godina od uspostave diplomatskih odnosa između Svete Stolice i Države Izrael. Tim povodom i u našoj je zemlji upriličeno nekoliko prigodnih programa koje su organizirali Apostolska nuncijatura i Veleposlanstvo Države Izrael, a u suradnji s Požeškom biskupijom u Požegi je otvorena i izložba fotografija „Papa Franjo u Izraelu“. Fotografije prikazuju povijesno papino hodočašće u Svetu Zemlju godine 2014.

Dvoranu svete Terezije u Požegi krase fotografije povijesnog hodočašća pape Franje u Svetu Zemlju, prije 5 godina. Znakovita je to izložba, prigodno uz obiljžavanje četvrt stoljeća od uspostave diplomatskih odnosa izraelske države i Svete Stolice. 

Sama izložba, ističe požeški biskup mons. Antun Škvorčević, koji je ujedno i predsjednik HBK za ekumenizam i dijalog, poziva na međusobno uvažavanje i toleranciju. 

Govoreći o posjetu pape Franje Jeruzalemu, veleposlanik države Izrael u Hrvatskoj Ilan Mor istaknuo je papin jedinstvenu ljubav za siromašne, podsjetivši i da je za vrijeme dok je bio kardinal potaknuo snažne odnose sa židovskom zajednicom u Argentini. 

“Pokazujuči ovu izložbu o posjetu pape Franje svetom gradu Jeruzalemu želimo poslati važnu poruku o suradnji i prijateljstvu između židovskoga naroda i Katoličke crkve, također i odnosima između Vatikana i Države Izrael, koji su nakon 25 godina dobri i idu u pozitivnom smjeru, ima i izazova koje nadilazimo i za koje sam siguran da ćemo slušajući jedne druge sigurno riješiti", rekao je Ilan Mor, veleposlanik Države Izrael u RH.

Veleposlanik Mor pozvao je sve kršćane u Hrvatskoj da na posjet pape Franje Izraelu gledaju kao na jasnu poruku svim vjernicima da krenu njegovim stopama kao hodočasnici u Izrael, u Svetu zemlju.  A mons  Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj je otvarajući izložbu ustvrdio kako postoji intimna simbioza između religije, duhovnosti, kulture i umjetnosti koja se očituje upravo u ovim fotografijama papina posjeta Svetoj Zemlji. 

“Često smo u napasti sjećati se više konflikta i sukoba, a zaboravljamo obilježavati lijepe stvari. To mi se čini vrlo važnim, obilježavati trenutak pomirenja. Posjeta Pape Jeruzalemu je dio toga procesa pomirenja i suradnje koja se nastavlja do danas. Kada Papa govori o ekumenizmu govori o hodu. Jedinstvo se stvara hodajući. Naravno, taj hod još uvijek traje, i uvijek ostaje prostora za napredak. Ali, važno je biti svjestan da smo krenuli i da hodamo zajedno”, rekao je mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u RH.

Svečanost otvorenja izložbe 'Papa Franjo u Izraelu' obogatili su svojim nastupom Zbor požeške Katoličke osnovne škole, Brass quintet Glazbene škole i Komorni zbor crkve sv. Lovre. Izložba fotografija „Papa Franjo u Izraelu“ bit će otvorena u Dvorani Sv. Terezije  do 7. prosinca.