U 2020. nikada teže za ustanove i udruge iz kulture
U 2020. nikada teže za ustanove i udruge iz kulture
Rezime kulture u 2020. godini bio bi – nikad teži dani za kazališta, muzeje, galerije, udruge iz kulture, slobodne umjetnike.

 Svi zajedno pisali su najteže mjesece nezapamćene u novijoj povijesti. Sve zajedno napao je COVID 19. Kako je zatvarao granice i cijeli svijet, virus je zatvarao i kulturu. Pa i u Slavonskom Brodu. Od sredine ožujka zatvorene su i sve insititucije iz kulture- muzeji, galerije, kazališta, a svoj rad morali su prema odluci nacionalnog stožera zaustaviti i amaterska društva iz kulture.

Uslijedio je niz otkazivanja programa i manifestacija u proljeće. Prva veća na redu je bila "U svijetu bajki IBM": u vrijeme zabrane okupljanja Ivanin rođendan 18. travnja proslavljen je tiho, a sve što se događa u Slavonskom Brodu zamijenile su online izvedbe. 

Sve što se početkom i sredinom travnja moglo je prebaciti se online koliko god je to moguće.  Gradska knjižnica svoje je knjige ponudila online, a virtualno su zasvirali i brodski tamburaši.

I onda se dogodio val popuštanja mjera. Dobri epidemiološki rezultati konačno su otvorili i ustanove iz kulture. 27. travnja prema odluci nacionalnog Stožera mogu raditi knjižnice, muzeji, galerije, antikvarijati i knjižare. Dobra je to vijest i za Brođane koji su toga dana čini se najviše posjećivali Gradsku knjižnicu. Otvorile su se galerije i muzeji, a od 18. svibnja konačno su smjela raditi kina i kazališta no po posebnim uvjetima. 

Život se u lipnju što se kulture tiče polako vraćao u normalu. No ne kao prije jer su svi posjeti, događaji i manifestacije bili ograničeni što se tiče broja posjetitelja i epidemioloških mjera. U takvom okruženju počeo je i Brodsko glazbeno ljeto koje je unatoč sve strožim mjerama uspjelo održati sve programe. Vrhunac je uz sve odlične programe ipak bio koncert brodskih udruga, a sjajno su se predstavili članovi HPD "Davor", Brodskog tamburaškog orkestra, Brodskog harmonikaškog orkestra "Bela pl. Panthy" te Gradske limene glazbe "Željezničar". 

Sušu u događanjima pred kraj ljeta svake godine popravlja Satiričko kazalište mladih Slavonski Brod. I to s Festivalom amaterskih kazališta. Iako su se mnogi pitali hoće li se zbog koronavirusa festival uopće održati, organizatori iz Satiričkog kazališta mladih uspjeli su organizirati šestodnevno događanje prepuno dobrih kazališnih naslova.

Što se tiče izložbi, Muzej Brodskog Posavlja i  Galerija umjetnina po posebnim epidemiološkim uvjetima otvarale su pristojan broj izložbi i u 2020. Muzej u rujnu čak dvije izložbe Ovce koje piju more te Pljuskara izvor života. Galerija umjetnina izdvajamo ugostila je u listopadu Vedrana Perkova. 

Izniman broj događanja za jednu malu udrugu imala je Udruga Tvrđava Brod u Galeriji Rub. Predstavili su radove brodskih autora Ivana Šeremeta, Danijela Solde i Lucije Lebić no i gostiju iz Hrvatske i inozemstva, Igora Grubića, Andreja Mirčeva te vrsnog karitkaturste Dubravaka Matakovića.  

Nažalost već krajem listopada i u studenome bilo je posve jasno da smo u novom valu pandemije. Broj zaraženih koronavirusom raste, a sva događanja iz kulture odvijaju se skromno, s malo posjetitelja, online ili su odgođena za neka bolja vremena. Među događanjima u knjižnici izdvajamo promociju dvaju naslova jedine brodske književnice Ružice Martinović Vlahović-Prva knjiga izdana početkom godine je zbirka eseja "Zemaljski i nebeski grad", a druga "Stvari onkraj stvari" njezina je ukupno 5. zbirka pjesama. 

Skromnije nego ikada proslavili smo i rođendan barda hrvatske književnosti Dragutina Tadijanovića s tek jednim programom uživo i desetak online. Točku na "i" najlošijoj godini za kulturu dao je prosinac. Povećanje broja novozaraženih i stroge mjere zabrane okupljanja otkazali su sve božićne koncerte i priredbe, a COVID tako je dobio i posljednju bitku s kulturom na samom kraju godine. Uz nadu da će 2021. donijeti nešto bolje dane izdvajamo još dva programa koja su se uspjela ugurati u početak godine kada je još koronavirus bio nepoznanica i problem daleko od nas. To su Dani plesa uz izvrsni baletni ansambl Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca iz Rijeke te 10. jubilarni međunarodni festival harmonike "Bela pl. Panthy" koji je koncert otvorenja posvetio Queenu - jednom od najvećih bendova svih vremena.