Trgovački sud donio Rješenje; Sveučilište u Slavonskom Brodu rođeno je 3. kolovoza 2020.
Trgovački sud donio Rješenje; Sveučilište u Slavonskom Brodu rođeno je 3. kolovoza 2020.
Nešto više od 2 500 redovnih i izvanrednih studenata koji studiraju u Slavonskom Brodu, od danas, 3. kolovoza, službeno postaju studenti Sveučilišta u Slavonskom Brodu! Naime, Trgovački sud donio je rješenje o registraciji ove visokoobrazovne institucije, čime je formalno-pravno i osnovano 9. po redu hrvatsko Sveučilište. Službeno je to potvrdilo i Ministarstvo pravosuđa.

Današnji datum, 3. kolovoza godine 2020. bit će velikim formatom upisan u povijesnice Slavonskog Broda i akademske zajednice: danas je rođeno Sveučilšte u Slavonskom Brodu!  I to temeljem potvrde Ministarstva pravosuđa RH i rješenja Trgovačkog suda u Slavonskom Brodu o registraciji Sveučilišta u Slavonskom Brodu, 9. po redu javnog sveučilišta u Hrvatskoj. 

Dobrodošli na Sveučlište u Slavonskom Brodu, čiji će studijski programi i diploma biti jednako vrijedni kao i oni sa zagrebačkog, osječkog, zadarskog ili mariborskog sveučilišta! - poručio je svim studentima u gradu na Savi, i sadašnjim i budućim, privremeni rektor Sveučilišta prof. dr.sc. Ivan Samardžić. Ono što sada slijedi, naglašava rektor Samardžić, formalno su pravni poslovi, a jedan od zadataka su izbori i konstituiranje sveučilišnog Senata što će biti vrlo brzo. 
 
Prema Statutu, Sveučilište u Slavonskom Brodu će četiri sastavnice bez pravne osobnosti: odjel društveno humanističkih znanosti, odjel tehničkih znanosti, odjel biotehničkih znanosti, Strojarski fakultet te Studentski centar Slavonski Brod koji ima pravnu osobnost.U odjel društveno humanističkih zanosti ulaze dosadašnji veleučlilišni studij ekonomije te do sada u Brodu dislocirani učiteljski studijski programi koji su bili u sastavu osječkog Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti. U tehnički odjel ulazi energetika i proizvodno strojarstvo, a u biotehnički odjel studij bilinogojstva i ekologije.

PRESTAJE POSTOJATI VELEUČILIŠTE U SLAVONSKOM BRODU

Od danas više, nakon punih 14 godina, formalno ne postoji Veleučilište u Slavonskom Brodu. Studenti Veleučilišta postaju studenti Sveučilišta, no njihov studij nastavlja se i dalje provoditi prema planu i programu sa stjecanjem diplomskog zvanja onako kako je definirano danom njihova upisa na studij. Kasnije će se stručni studiji reakreditirati u sveučilišne, što se ne može realizirati preko noći, kaže prof. dr. sc Krunoslav Mirosavljević, dekan bivšeg Veleučilišta u Slavonskom Brodu i vjerojatni budući pročelnik sveučilišnog odjela. 
 
No, Sveučilište će razvijati i nove studijske programe sukladno potrebama tržišta rada, ističe prof. dr. sc. Željko Ivandić, bivši prodekan Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu i izvjesni budući prorektor Sveučilišta. Za to je važno, naglašava, imati i dobru kadrovsku strukturu nastavnika  sa zvanjem docenta i doktora znanosti, izvanrednih i redovnih profesora...
 
Novorođeno slavonskobrodsko Sveučilište imat će i podršku lokalne i regionalne zajednice i to konkretnim sredstvima osihguranih na psoebnoj stavci u županijskom proračunu, istaknuo je Damir Mirković, zamjenik župana Brodsko posavske županije, a  priliku za ulaganja u razvoj Sveučilišta u Slavonskom Brodu vidi u izdašnim sredstvima iz EU fondova u slijedećoj europskoj financijskoj perspektivi.