Treba li testirati srednjoškolce?
Treba li testirati srednjoškolce?
Drugo polugodište počelo s duplo više učenika i djelatnika u školama pozitivnih na koronavirus. Treba li uvesti testiranje i za srednjoškolce?

 Gotovo polovica testova na koronavirus u posljednja 24 sata bilo je pozitivno. Stožer civilne zaštite potvrdio je jučer 10 427 novih slučajeva zaraze. Riječ je samo o PCR testovima, a kada se tomu dodaju i brzi antigenski broj je još i veći. Povratak u školske klupe udvostručio je i broj pozitivnih učenika, no i djelatnika u osnovnim i srednjim školama.

Drugo polugodište počelo je s 4391 na Covid pozitivnim učenikom. Dvostruko je to više nego na kraju prvoga. A dvostruki je i porast zaraženih djelatnika. 

Pa se otvara pitanje: treba li, uz testiranje djelatnika u školama, početi redovito testirati i učenike? Praksa je to još od rujna u Srednjoj medicinskoj školi u Slavonskom Brodu. Tjedno se dva puta testira oko 120 učenika. Tako se, kaže, na vrijeme spriječi ulazak učenika pozitivnih na covid u zdravstvene ustanove u kojima rade prakse. No u drugim školama, druga i situacija. 

Puno je tu nelogičnosti, kaže Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske. Ističe i prijevoz putnika do škole gdje postoji velika mogućnost širenja zaraze. No testiranje sada, smatra, ne bi imalo željeni učinak. 

U prilog testiranju učenika ne ide ni njegova cijena. Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, za tu bi namjenu mjesečno trebalo izdvojiti 72 milijuna kuna. 

Otvara se i pitanje tko bi provodio silna testiranja kao i kamo s otpadom? Naime, u hrvatskim je osnovnim i srednjim školama 450 tisuća učenika koji pohađaju nastavu u 1300 školskih objekata. 

A u rezultate i učinkovitost, kad je omikron varijanta u pitanju, nije siguran nitko. Mnoge škole i razredi trenutno održavaju online nastavu. Nije to nepoznanica ni u Srednjoj medicinskoj školi. 

No županijske i nacionalne brojke upalile su alarm. Neke županije potpuno su prešle na online nastavu, a u Brodsko – posavskoj prati se epidemiološka slika. Pa se još odolijeva izlasku iz školskih klupa.