Tragična priča bunjevačkih Hrvata ispričana kroz križeve krajputaše
Tragična priča bunjevačkih Hrvata ispričana kroz križeve krajputaše
Duga povijest pisanje molitvenika i križnih puteva među bunjevačkim Hrvatima rezultirala je knjigom "Bunjevački križni put - za osobnu pobožnost virujućeg svita".

 Tako je ona tematski predstavljena u slavonskobrodskoj Gradskoj knjižnici u sklopu Mjeseca hrvatske knjige. Kako nam je rekao ravnatelje Ivan Stipić, knjigu je važno predstaviti kako bi se povezali s Hrvatima u Vojvodini i upoznali njihovu povijest, ali sadašnjost.

Upravo se duga povijest križeva krajputaša i njihovo današnje stanje isprepliću u knjizi autora Tomislava Žigmanova, koju prate fotografije Augustina Jurige snimljene u okolici Subotice i crteži postaja Antuna Rudinskog.

"Nastala je kao pokušaj davanja odgovora na pitanje može li se vlastito razumijevanje sudbine bunjevačkih Hrvata tamo i muke kojoj su oni bili izloženi i koju su trpjeli, staviti u neku korelaciju s mukom križnog puta. Glavni motiv križnog puta je muka Isusa Krista i u tom kontekstu sam našao s jedne strane ono što se prepoznaje kao jedna vrsta vlastitog osjećaja tragičnosti i s druge strane glavnih mjesta tragičnosti tamošnjih Hrvata u usporedbi s 14 postaja križnog puta", rekao nam je Žigmanov.

Knjiga je izašla u Velikom tjednu 2013. godine na 117 stranica, a pisan je na bunjevačkoj ikavici. Važnost i kvalitetu knjige prepoznalo je i Društvo hrvatskih književnika koje je knjizi s Udrugom Pasionska baština ove godine dodijelilo nagradu za književno djelo godine na temu Muke Kristove.

U sklopu predstavljanja organizirana je i prodaja linoreza i knjige, a prikupljena sredstva idu za obnovu križeve koji su tema knjige.