Stručno osposobljavanje za rad treba ukinuti i ponovno uvesti pripravništvo
Stručno osposobljavanje za rad treba ukinuti i ponovno uvesti pripravništvo
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana mladih 12. kolovoza, Mreža mladih Hrvatske pozvala je nositelje političke vlasti da prihvate mlade kao aktivne aktere u društvu koji znaju što žele.

Mreža mladih Hrvatske provodi kampanju "Vrijedim više" kojoj je cilj promjena trenutne politike zapošljavanja u Hrvatskoj. Traži se ukidanje stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa, a u to ime planiraju se i prosvjedi. Jedan bi trebao biti održan na prvom jesenskom zasjedanju Sabora. 

Problem stručnog osposobljavanja leži u tome što se ovim putem mladi ljudi iskorištavaju, a oni stariji od 30 godina isključuju se s tržišta rada. Oni koji rade neadekvatno su plaćeni za svoj rad i nemaju sva radnička prava koja bi trebali imati. Iskorištavanje mlade radne snage je vidljivo i u učeničkom i studentskom radu, ističu iz Mreže mladih. 

Iako mnogi misle da je visoko obrazovanje u Hrvatskoj besplatno, ono je itekako skupo. Mnogi zbog toga za vrijeme studiranja moraju raditi, zbog čega se događa da počnu zapostavljati školu ili studij, navodi Josip Miličević, predsjednik Mreže mladih Hrvatske. 

Mladi se zato moraju aktivirati i početi zalagati za svoje prava. Iz Mreže poručuju: "Budi mlad, budi glasan".