Stručnjaci preporučuju primjenu strategije prevencije glikemije - glukoze u krvi!
Stručnjaci preporučuju primjenu strategije prevencije glikemije - glukoze u krvi!
Za članove Dijabetičke udruge u Slavonskom Brodu predavanje na temu prevencije glikemije i novim smjernicama u liječenju šećerne bolesti održala je jučer specijalistica dijabetologije i endrokrinologije primarijus doktorica Blaženka Miškić. Puno je novosti u terapiji dijabetesa, od kojega prema nekim procjenama boluje oko 10 posto ukupne populacije u našoj zemlji.

 Imate li povišenu glukozu u krvi, riječ je o hiperglikemiji. Glikemični indeks zapravo je temelj svega. Pomaže nam objasniti ne samo uzrok pretilosti, nego i simptome umora i manjka vitalnosti.  No, ono što je najvažnijie, postizanje je optimalne razine glikemije u krvi, ali i vremena koje je potrebno da osoba bude u odgovarajućem glikemijskom režimu. "A kad je riječ o preventivi, uvijek je prvo pitanje režima prehrane. Ključna je, ističe doktorica Miškić, već uobičajena dijabetička dijeta. No, bit svega je da se svaki oboljeli od dijabetesa može i zna sam nositi sa svojim stanjem uz pridržavanje svih pravila o dijabetičkoj prehrani, tjelesnoj aktivnosti i održavanju razine glikemije u optimalnom rasponu", ističe prof. prim. dr.sc. Blaženka Miškić, subspecijalistica endokrinolog i dijabetolog.

S dijabetesom se nosi oko 10 posto ukupne populacije Hrvatske. No, nisu svi članovi dijabetičkih udruga. U brodskoj udruzi aktivno je 60-ak članova, koji redovito dolaze na preventivne aktivnosti mjerenja šećera u krvi i edukativna predavanja o novim spoznajama u prevenciji  i  liječenju dijabetesa.
 
Liječenje dijabetesa u slavonskobrodskoj Općoj bolnici već je niz godina na razini svjetskih zdravstvenih standarda, uz primjenu najnovijih smjernica i spoznaja u prevenciji i  terapiji šećerne bolesti.