Smanjenje plaća u bolnici radi nagomilanih dugova?
Smanjenje plaća u bolnici radi nagomilanih dugova?
Jučer je nakon višesatne rasprave većinom glasova vijećnika Skupština Brodsko-posavske županije donijela je odluku o podnošenju zahtjeva Vladi za provođenje postupka sanacije slavonskobrodske i novogradiške bolnice.

''Ovom odlukom odričemo se svojih osnivačkih prava na jednu godinu za sanaciju, a nakon toga još dvije'', kaže župan Danijel Marušić. U tom razdoblju, pojašnjava župan, imovina bolnica ne može se prodavati, otuđivati, ili na bilo koji drugi način opterećivati. Isto tako u tom razdoblju neće doći do ukidanja bolničkih odjela, niti ukidanja djelatnosti, a neće doći ni do otpuštanja djelatnika. Ukoliko Vlada putem sanacijskog upravitelja i sanacijskog vijeća poduzme neke od navedenih mjera, Brodsko-posavska županija će povući izjavu o odricanju osnivačkih prava, kazao je župan.

U pojedinačnoj raspravi, klubovi vijećnika tražili su krivce za takvo stanje u bolnicama. Boro Grubišić (HDSSB) ističe da ''nova garnitura namjerava sve bolnice uzeti u svoje ruke i već je najavila smanjenje plaće za tri posto, što znači da će izravno iz džepa radnika uzeti taj novac kako bi pokrili dugovanja HZZO-a".

Marijan Šabić iz HSLS-a naziva situaciju političkim bezobrazlukom i da je apsurd da se sanacija povjerava najvećem dužniku, dok je HDZ-ov Davorin Slišurić oprezniji i tvrdi da bi rješenje moglo biti jednostavno da je HZZO izmirio svoje obveze prema bolnicama, a one prema svojim dobavljačima. Sve će se odraziti na razinu liječenja pacijenata, dodao je Tomislav Vlajnić iz HSP-a Ante Starčević.

Pratite BrodPortal i najnovije vijesti na Facebooku Twitteru