Slavonske županije spremne za novu financijsku perspektivu
Slavonske županije spremne za novu financijsku perspektivu
Nakon dugih pregovora, ovoga je tjedna stigla dobra vijest. U Bruxellesu je odlučeno da će Hrvatska u sljedećih nekoliko godina, dobiti 22 milijarde eura.

 Dio sredstava dolazi iz novog Višegodišnjeg financijskog okvira, a dio iz instrumenta Sljedeće generacije, koji je namijenjen lakšem oporavku od koronavirusa. Da u novo financijsko razdoblje ulazimo spremni, uhodani, s jasnim planovima i pripremljenim projektima, danas su potvrdili i članovi Hrvatske demokratske zajednice pete izborne jedinice. Požeško-slavonska, Vukovarsko-srijemska i Brodsko-posavska županija, već znaju što su im prioriteti.

“Rezultat zalaganja predsjednika Vlade Andrej Plenković u Europskom vijeću Hrvatskoj u sedam godina raspolaže s 22 milijuna eura što je velika prilika za oporavak i gospodarski rast cijele zemlje, a posebice Slavonije. Osim projekata koji su u cijelosti završeni ili se privode kraju, poput obnove škola, muzeja, zdravstvenih ustanova, Centra za gospodarenje otpadom, sustava navodnjavanja, infrastrukture u Luci Brod, na području Županije postoje i novi projekti kojima će se sasvim sigurno moći privući osigurana EU sredstva”, rekao je župan Danijel Marušić.

Župan Marušić, predstavio je i neke od planiranih projekata. 

"Naravno da mi imamo projekata s kojim ćemo moći privući investicije. To su u prometu projekt istočne vezne ceste u Slavonskom Brod, projekt koji nam treba i koji se dugo čeka, tu je i projekt pristupne ceste prema RCG Šagulje, razvoje lučnog područja Brod, održavanje unutarnij plovnih puteva rijeke Save i modernizacije lijevoobalnih savskih nasipa", istaknuo je Marušić.

Osim prometa i infrastrukture, ulagat bi se trebalo, navodi, ravnomjerno i u sva ostala područja, od, poljoprivrede, turizma, i naravno, gospodarstva, a od 2021. do 2027. nastavit će se i ulaganja u zdravstvo. 

Na konferenciji za medije triju slavonskih županija bila je i gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić te državni tajnik Središnjeg ureda Nikola Mažar. Složili su se da je ovo velika prilika za Slavoniju, ali i izazov u pripremi i realizaciji projekata.

"Uspjeh Republike Hrvatske je u tome što smo za naše projekte uspjeli osigurati europsko sufinanciranje u iznosu od 85 posto, što znači da ćemo mi iz naših lokalnih, regionalnih i državnog proračuna morati izdvojiti manje sredstava za financiranje projekata", rekla je Jozić.

"Ovo što Slavonija ima zahvaljujući ovim sredstvima je povijesna prilika, prilika koju Slavonija, Baranja i Srijem zaslužuju od osnutka Republike Hrvatske, a to je ne samo ravnomjerni razvoj, nego da Slavonija bude što je uvijek i bila, to je prije svega bogatstvo Republike Hrvatske", istaknuo je Mažar.

Da bi se sve to i ostvarilo, potrebni su, navodi Mažar, u prvom redu kvalitetni projekti. Neki su započeti, neki u planu, za neke se izrađuje dokumentacija kako bi europska sredstva, što brže i u što većem iznosu, došla u Slavoniju.