Sjećanje na generala Slobodana Praljka
Sjećanje na generala Slobodana Praljka
Dogodilo se na današnji dan 29. studenog

1874. Matica ilirska mijenja naziv u Matica hrvatska.

1877. Thomas Edison demonstrirao je prvi ručno pokretani fonograf - uređaj za snimanje i reprodukciju zvučnih zapisa.

1780. umrla je carica i kraljica Marija Terezija, u 64. godini života. Provela je 40 godina i 40 dana na prijestolju Austrije, Ugarske i Hrvatske. Marija Terezija maila je čak šesnaestero djece, među kojima su  dva cara – Josip II i Leopold II, te kći Marija Antoaneta, koja je giljotinirana za vrijeme francuske revolucije. Svih jedanaest kćeri Marije Terezije imale su prvo ime Marija.

1896. zemaljska vlada u Zagrebu, tj. Odjel za unutarnje poslove, prihvatio statut Broda na Savi. Time Brod više nije bio podređen izravno Vladi nego Požeškoj županiji sa sjedištem u Požegi.

1889. osnovan španjolski nogometni klub Barcelona.

1910.  izgorio je veliki paromlin Salomona Merkadića, bogatog brodskog Židova. Mlin je bio na uglu bivše Karadžićeve i Zrinske ulice, u blizini Drvne industrije „Slavonija DI“.

1918. puštena je u optjecaj prva hrvatska poštanska marka. Na njoj je prikazan rob koji skida okove, što je vjerojatno aluzija na izlazak Hrvatske iz sastava Austro-Ugarske. Nakon osamostaljenja Republike Hrvatske, izdana je i prva njena marka i to 9. rujna 1991. godine. Ta prva marka bila je zapravo dodatna tarifa od jednog jugoslavenskog dinara za zračnu poštu Zagreb – Dubrovnik.

1925. Poznati hrvatski lingvist Stjepan Babić rođen je u Oriovcu. Za izniman doprinos borbi za ugrožena prava i slobodnu izgradnju hrvatskog jezika proglašen je počasnim građaninom Broda.

1929. u Novoj Gradiški izašao je prvi broj novina Oglasni list. Izdavač, urednik i tiskar bio je Mavro Bauer, vlasnik tada najveće novogradiške tiskare.

1943.  današnji dan slavio se za vrijeme socijalističke  Jugoslavije Dan republike, jer je taj dan održano drugo zasjedanje AVNOJ-a, na kojem je AVNOJ proglašen vrhovnim zakonodavnim i izvršnim tijelom naroda Jugoslavije. Zasjedanje je održano u Jajcu.

1945.  Proglašena Federativna narodna republika Jugoslavija (FNRJ).

1947. izašao je prvi broj lokalnog tjednika „Brodski list“, novina koje su postojale, u punom kontinuitetu, 45 godina. „Brodski list“ je bio tiskan u 2300 brojeva i desetljećima imao konstantan tiraž od oko 7 tisuća primjeraka.

1991. u 68. godini preminuo Franjo Majetić, hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac. Važnije uloge su mu Franjo Šafranek u filmu Tko pjeva zlo ne misli i uloga  Ardonjaka u filmu Čaruga.

1993. Umro je u Zagrebu profesor agronomskog fakulteta u Zagrebu Arso Škorić. Rođen je 25. siječnja 1922. u Sibinju. Bio je prorektor zagrebačkog Sveučilišta i dekan Poljoprivrednog fakulteta u Zagrebu.

1993. U Brodskom Vinogorju održana Osnivačka skupština Društva geodeta Brodsko-posavske županije. Za predsjednika je izabran Davorin Špoljarić.

1994. U Beču pod pokroviteljstvom  ministra Alosa  Mocka te u njemačkom gradu Heilbronnu pored Stuttgarta   pred velikim brojem Hrvata djelomično je repriziran Drugi festival domoljubne pjesme Brodfest. 

2012. Neeksplodirana zrakoplovna bomba američke proizvodnje iz 2. svjetskog rata teška 250 kilograma pronađena na gradilištu u Jagićevoj ulici u Slavonskom Brodu na dubini 1.3 metra uspješno je iskopana, prevezena na sigurno mjesto i uništena. Ovaj delikatan posao obavili su djelatnici protueksplozivne službe iz Zagreba. 

2015. Tyson Fury je postao novi boksački šampion u teškoj kategoriji.

2017. Tradicionalno borovi koji se postavljaju po gradu poklon su građana. Darovatelji  2017.su Olga i Milan Kovačević iz Osječke ulice. Njihov je bor krasio Trg Ivane Brlić Mažuranić, a dva bora Zorke Kovač također iz Osječke ulice u Slavonskom Brodu  krasili su kružne tokove.

2017. Haški sud osudio je pravomoćno čelnike Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora.  Na izricanju presude  Slobodan Praljak (osuđen na 20 godina zatvora), popio  otrov jer nije pristao da ga proglase ratnim zločincem, te je ubrzo  preminuo.

2019. Sindikati u prosvjeti  uvjerljivo odbili ponudu Vlade RH o povećanju plaća, s obrazloženjem da sustav obrazovanja  nije zadovoljan ponudom i da štrajk ide dalje.

2019. Ministarstvo kulture RH donijelo Rješenje kojim su hrvatska narječja proglašena  nematerijalnim hrvatskim zaštićenim kulturnim dobrom.

Rođeni na današnji dan su: Gaetano Donizetti, talijanski skladatelj (1797.), Stjepan Babić, hrvatski jezikoslovac (1925),  Jacques Chirac, francuski političar (1932.), Vuk Drašković, srpski političar (1946),  hrvatski katolički svećenik Ivan Miklenić (1954.), Ryan Giggs velški nogometaš (1973).

Umrli na današnji dan su: Claudio Monteverdi, talijanski skladatelj (1643.), Marija Terezija, ugarsko-hrvatska i češka kraljica (1780),  Giacomo Puccin talijanski skladatelji (1924.), Marija Jurić Zagorka, hrvatska književnica (1957), Graham Hill, trkač automobila (1975), Natalie Wood, glumica (1981.), Cary Grant, američki glumac (1986.), Zuko Džumhur, putopisac (1989), George Harrison,  glazbenik Beatlesa (2001.), Slobodan Praljak, hrvatski general (2017.)