Raste broj oboljelih od virusa gripe, do sada prijavljeno 49 slučajeva
Raste broj oboljelih od virusa gripe, do sada prijavljeno 49 slučajeva
Pred nama je vrhunac ovogodišnje sezone gripe.

 Virus i u Brodsko posavskoj županiji zahvaća sve veći broj ljudi.

"Prema prijavama liječnika iz primarne zdravstvene zaštite i same Opće bolnice u Brodsko-posavskoj županiji zabilježeno 49 oboljelih od gripe. To je ukupan broj koji očekujemo da će se u narednim tjednima višestruko povećati, to je registirani broj i za očekivati je da je taj broj veći nego što je prijavljeno", kaže izv. prof. prim. dr.sc. Ante Cvitković, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo BPŽ.

U narednim tjednima liječnici očekuju rast broja oboljelih.

"Mi smo ranijih godina imali 700-800 oboljelih i to na tjednoj razini, sad su te brojke još uvijek niske", dodaje Cvitković.

Protiv virusa ove je sezone cijepljeno oko 13, i pol tisuća ljudi, dakle ni 10 posto ukupne populacije u županiji. No, cjepivo je individualna zaštita. Najugroženiji su stariji ljudi, kronični bolesnici i djeca.

Ovogodišnji virus nije značajno drugačiji do prošlogodišnjeg, prevladava gripa tipa A. Najviše je oboljelih na zagrebačkom i varaždinskom području, jedna je osoba u Zagrebu preminula od komplikacija uzrokovanih gripom. Drugih, nepoznatih virusa, poput onoga koji se početkom godine pojavio u Kini, u Europi za sada nema.