Putuj Europo iliti zašto je Hrvatska propala k'o Grčka?
Putuj Europo iliti zašto je Hrvatska propala k'o Grčka?
Najpoznatiji suvremeni balkanski pjesnik iza neprikosnovenog Mike Antića, Đole Balašević, u jednoj od svojih kultnih pjesama rekao je da "nisu krivci primitivci što su pokupili mast", nego smo krivi mi što smo ih pustili da "parazitiraju". Je li to razlog propasti Hrvatske pokušat ću dočarati na primjeru rodnog Slavonskog Broda.

Da bi pobijedilo zlo, dovoljno je da dobri ljudi začepe

Pjesma se nastavlja u refrenskom tonu: 'Putuj Europo, nemoj više čekati na nas. Ne pitaj mnogo, dospjet ćeš i ti na rđav glas. Putuj planeto, super smo se družili - nama je lijepo, taman kako smo zaslužili!' U gradu gdje vam psihopate nude lopate, a politički paraziti grabe da bi napojili ego koji poziva da 'oni ionako sve to zaslužuju', ništa zapravo nije niti čudno. No, problem Hrvatske i Broda je daleko dublji.

Može ga se datirati neposredno nakon početka rata, i to u dva smjera. Jedan je restrukturiranje stanovništva, a drugi je pretvorbeno-privatizacijsko uništavanje industrije, u ovom primjeru - Đure Đakovića. Brod je od intelektualno i kulturalno moćnog grada 'preko noći' kolapsirao u ponor jugoslavenskog koncepta 'snađi se, druže' pobiberenog 'espresso tajkunima' i oligarsima sumnjive prošlosti. Intelekt se srozao u smjeru primitivizma i posljedice osjećamo još danas. Ratna uništavanja su izmiješala industrijsko gradsko stanovništvo s radišnim seoskim, ali to definitivno nismo iskoristili u pravom smjeru. Koje je financijsko ležište grada danas?

Brod nema uspješne 'zlatne' mladeži

Grad je desetljećima osim po industriji poznat i po bogatim obrtnicima pa smo danas došli do tragične situacije u kojoj potomci nekad moćnih obiteljskih gospodarstava ne žele nastaviti tradiciju i odlaze u smjeru novih poslova (brodski menadžment itd.), te tako nehotice ruše same stupove ekonomske slike vlastite sredine. Iako je ova poveznica možda predrasudna, djeca obrtničkih obitelji ipak nisu 'intelektualna elita' da bi u smjeru novih znanosti izgradili vrhunske karijere u kritičnoj masi.

Ništa bolje nije niti u drugim smjerovima - 'zlatna mladež' Broda za razliku od progresivne bogate mladeži u metropolitskim područjima nema niti dovoljno jake financije, niti dovoljno jak intelektualni renome, niti dovoljno potkovano statusno zaleđe - samo dovoljno jak ego poput napuhanog balona. Tako se događa da američki potomci bogatih obitelji u prosjeku iznad 30% povećavaju obiteljsko bogatstvo dok paralelno 80% najvećih zvijezda na fakultetima završava na rubu siromaštva. Intelektualno moćna brodska mladež za razliku od statusno snažnijih kolega bježi iz grada ostavljajući sve u 'žabokrečini' ega i politikanstva. Radne navike su tako odavna degradirale, ali je temeljni problem nedostatak ambicija i konkurentnosti, te isključiva potraga za što bržom zaradom.

Recept - dvije žlice nacionalizma i još tri primitivizma

Brod, kao i Hrvatska, definitivno nema stabilnu strukturu ambiciozne mladeži koja bi se u njemu skrasila. Obrtnici gube tradiciju, industrija je odavno potonula, a ugostiteljski obrti niču kao 'gljive poslije kiše'. Grad je postao leglo crne kronike, cajki i primitivizma, kao u najgorim scenarijima distopijskog društvenog inženjeringa, a životni cilj je putem stranačke mladeži dobiti posao u državnoj/gradskoj službi. Ukoliko je u svijetu beskrupulozni kapitalizam na djelu, onda je u Brodu pogonski moćan kapitalističko-socijalistički hibrid klijentelističko-kartelskog tipa.

Kako nastaje takav sustav? Prvo uništite kulturu gašenjem kina, srozavanjem kazališta i stvaranjem kvazi-kapitalističke klime da sve mora biti 'financijski samoodrživo'. Na taj način dokidate novac sportskim omladinskim pogonima i kulturalnim zbivanjima, a ne primjenjujete ga u političkom smjeru - koji je zapravo najgori i najneisplativiji aparat - zamislite situaciju da političari ne dobivaju plaće ako grad nije u financijski održivom plusu?! Dakle, licemjerjem i prevarom gasite kulturu i stvarate primitivnu klimu pogodnu za grabež. 'Neka krade, važno da je naš' postao je glavni simbol podrške političkih moćnika.

'Podijeli pa vladaj', i tako stotinama godina

Druga i još bitnija točka društvenog inženjeringa bila je sijanje sjemena nacionalizma u trenutku najveće krize i nezadovoljstva. Tako se stvaraju ratovi - pogledajte samo koliko je danas slična situacija u određenim europskim državama. Mediji se automatski polariziraju na ljevicu i desnicu, a ratni huškači dobivaju 'krila' uz nepobitnu podršku sve jačem represivnom aparatu i nadzoru. Jasno je k'o iz aviona da je rat bio manipuliran iz svjetskih centara moći i to zbog raznoraznih ciljeva koji su naknadno i ostvareni. Hrvatska i Bosna su zamalo platili 'glavom' ovaj 'Rizik' na globalnom polju, a regionalni tvorci sukoba itekako su naknadno 'omastili brke'. Posljedice ćemo osjećati još desetljećima, naročito jer i dalje za te iste likove glasamo na izborima.

I, da, jasno je da je potreban zaključak. Zašto je propala Hrvatska? Zašto nam je uništen san o nezavisnoj državi? Vratimo se na Balaševića - Krivi smo mi! Krivi smo jer zbog minimalne vlastite koristi na izborima dajemo maksimalnu korist onima koji su nas ubacili u 'ringišpil'. Krivi smo jer gledamo trenutnu minimalnu korist umjesto kasnije maksimalne. Krivi smo jer mrzimo tuđe, a zapravo ne poštujemo ni vlastito. Krivi smo jer ne volimo druge nacije, druge regije, druge kuće u susjedstvu i druge sobe u vlastitoj kući. 'Podijeli pa vladaj' primitivni je koncept koji je danas evoluirao u 'problem-reakcija-rješenje', no kod nas itekako dobro djeluje. U tolikoj mjeri da ga nismo niti svjesni... Hrvatska pak propada k'o Grčka jer nam je Trojanski konj i dalje omiljena igračka.