Pročelnik Sabo savjetuje: Za dom se treba prijaviti prije mirovine
Pročelnik Sabo savjetuje: Za dom se treba prijaviti prije mirovine
Prvi dan listopada u cijelom svijetu obilježava se Međunarodni dan starijih osoba.

 Odluku o obilježavanju ovog dana donijela je Glavna skupština Ujedinjenih naroda još 14. prosinca 1990. godine, s ciljem jačanja podrške osobama starije dobi.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu živi približno jedna milijarda ljudi u dobi iznad 60 godina, a daljnja predviđanja ukazuju i na porast tog broja. Hrvatsko stanovništvo prosječno je staro 43,4 godine te spadamo u jednu od najstarijih nacija Europe. U 2019. godini smo, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, imali oko 845.500 osoba starijih od 65 godina.

Branko Sabo, pročelniko brodsko-posavskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu srkb i hrvatske branitelje ispričao je za Radio Slavoniju kakva je situacija po pitanju domova za starije i nemoćne u našoj županiji.

"Mi u Brodsko-posavskoj županiji imamo Dom za starije i nemoćne u svom suvlasništvu, jer se kao lokalna zajednica brinemo o starijim osobama. Brinemo se o njihovom smještaju, da im je ugodno, toplo, da imaju adekvatnu zdravstvenu skrb. Što se tiče privatnih domova, koji udomljuju starije osobe, tu mogu reći da imamo na području županije 40-ak takvih domova u koje je smješteno oko 600 osoba, a oko 300 osoba imamo smješteno u Domu umirovljenika Slavonski Brod s izdvojenom jedinicom u Novoj Kapeli", kaže Sabo.

Trenutno je u tijeku energetska obnova Doma za starije i nemoćne osobe u Ulici kraljice Jelene.

"Svakako da će energetska obnova utjecat na poboljšanje uvjeta stanovanja. Prvo će Dom imati smanjene troškove grijanja - po zimi će trebati manje energije da se zagrije, po ljeti će biti ugodnije jer neće biti toliko vruće unutra. S druge strane, obnovljene su i tende, zamijenjeni su prozori, tako da je kompletno bolja izolacija što se tiče tog doticaja s vanjskom površinom. Sama obnova bit će završena, po planu, do kraja ove godine. Što se tiče većine građevinskih radova, mislim da će oni tijekom listopada biti uglavnom završeni, a onda nam preostaju još poslovi unutarnjeg uređenja", objašnjava Sabo.

Pročelnik Sabo apelirao je na starije građane da na vrijeme počnu razmišljati o domovima kako na svoje mjesto ne bi morali dugo čekati.

"Mogu reći svima koji su kandidati za domove za starije da se prijave na vrijeme, bilo to u naš dom za starije i nemoćne ili one privatne. Na vrijeme treba se interesirati, na vrijeme treba se razmišljati i razgovarati o tome unutar obitelji. Kada vidite da starija osoba počne imati zdravstvene probleme, red je da obitelj pokrene to pitanje kako će se rješavati. Ima više načina kako to riješiti. Imate udomiteljske obitelji, imate privatne domove, javne domove, a imamo i mogućnost smještaja unutar obitelji. Na svakom je pojedincu da odluči spram svojih mogućnosti i potreba za koju će se opciju odlučiti", savjetuje Sabo.