Poziv na pudarski ples
Poziv na pudarski ples
101 brodska priča od Zvonimira Toldija napisana i u knjigu dana

Još početkom ljeta selili se brodski vinogradari s obiteljima u Brodsko brdo, provodeći u svježini i zelenilu vinograda, voćnjaka i šumaraka, ladanjski život, daleko od gradske vreve, prašine i pritisle zapare kakve već znaju biti ljeti u Brodu.

A, onda krajem ljeta počelo je i grožđe šarati, zarudile su prve bobe: kadarske, muškata, graševine, burgundca, silvanca, traminca, suovignjona… Valjalo je sada vinograde sve do berbe od nasrtljivaca čuvati. Okolni šumarci i šikare bili su puni žutih i crnih kosova, škvoraca, brbljivih vrebaca, koji su u jatima navaljivali na tek dozrelo grožđe. Stoga su mjesec kolovoz i rujan bili i vrijeme pudarenja. E, tad bi tek brdo oživjelo. Na sve strane, od jutra do pred-večerja, čule su se iz vinograda čegrtaljke kojima  su, okrećući ih, pudari revno plašili ptice. Uz to, u svakom vinogradu bile su i bar po dvije klepetaljke na krošnje visokih trešanja pričvršćene.

Samo, uz pernate nasrtljivce bilo je i onih drugih. Tako, u Brlićevim vinogradima, kaže nam g. Dobroslav Brlić, vincilir Šimunović se jako ljuti, a i branio je da se uvečer kroz vinograd prolazi. Kroz vinograde su prečacem najviše išli Glogovčani vraćajući se iz Broda. Po danu to he vincilir moga kontrolirati, ali noću nikako. Onda se gospođa Zdenka Brlić „dosjetila“ – dozvolila je prolaz kroz vinograde, ali su oni koji prolaze morali pjevati, a ona je uživala u divnoj pjesmi Glogovčana i bila je sigurna da grožđe ne diraju, jer ne mogu pjevati i jesti. No, Glogovčani su bili mudriji, pa dok su trojica pjevala, dvojica su grožđe brala.

A, uvečer, paljene su vatre od pripremljenog suhog trsja koje je od proljeća čekalo u obali dane pudarenja. Čula se pjesma, pucnjava iz pušaka, svirka iz rogova i tamburica, pocikavanje i smijeh kada se vatre preskakalo, još više kada se tko preskačući vatrom opriljio.

U smiraj dana, poslije zahoda sunca, vinogradari su se međusobno i posjećivali, a znali su poslije napornog dnevnog rada i gosti iz Broda doći. I, tako, uz razgovor i točenje dobre kapljice sačuvane od prošle godine, uz spomenute igre i šale mladeži, ovi su sastanci pudara znali potrajati do jutarnjih sati, ili dok je bilo suhe loze pripremljene da izgori te večeri.

Hop-hop-durala-a-a-a-a-a!, Hop-hop-durala-a-a-a-a-a! orilo se s brda na brdo nadaleko, a to su se starim brodskim pozdravom pudari pozdravljali. Društvo oko jedne vatre pozdravljalo je ono na drugom brijegu, ili su taj uzvik upućivali oni koji su jedni drugima dolazili na posijelo. Da vas podsjetimo, o tom starom brodskom pozdravu pisali smo svojevremeno i sad nas baš zanima koliko je vas taj pozdrav i prihvatilo?!

Zabave je dakle u Brodu bilo napretek, no u zabavljanju otišlo se i dalje, a o tome svjedoči ovaj svečani poziv na Prvi brodski pudarski ples, održan baš u ove dane početkom rujna, ali još tamo početkom stoljeća, prije ravno dvadeset godina.

Poziv smo dobili od gospodina Dobroslava Brlića, čiji je djed bio i u Odboru za održavanje plesa „u sjajno razsvietljenim te u tu svrhu uredjenima cielokupnim prostiruhana restauracije CRVENOM KRIŽU pod brodskim brdom“. Od grada do brda vozio je tada i omnibus „na konjski pogon“ dakako, a restauracija „Crvenom križu“ bila je na štaciji Rudilfovac, kako kaže Poziv, vjerojatno na mjestu koje danas „kod križa“ zovemo.

Kako je Prvi brodski pudarski ples protekao, ne znamo. Niti ne sumnjamo da je bilo sjajno, veselo, uz izvrsne tamburaše „podpunog prvog brodskog tamburaškog zbora pod osobnim ravnanjem kapelnika g. Ivana Bradića“. Dajemo i fotografiju ovih markantnih brkatih majstora na tamburama. Pogledajte samo te njihove pomno njegovane usukane brčine i šokačku narodnu nošnju. Pravi bećari od glave do pete. S teksta fotografije saznajemo da se tamburaški zbor zvao „Graničar“. Gospodin Mihael Ferić „dešifrirao“ je njihove instrumente: bisernica, dva brača, čelo, bugarija i berde.

A, tko je sve od pudara bio na plesu vidljivo je iz pedesetak potpisa na drugoj strani Poziva na ples. Sve su to bili ugledni brodski građani i vinogradari , njihove supruge, sinovi, kćeri. Navest ćemo neke od prisutnih: dr. Dobroslav Brlić, dr. Vatroslav Brlić, Angelo D` Elia, August Radinić, Askija Merkadić, Adolf Kisič, Dragutin Radosavljević, Zefir Marac….

Posjetitelji plesa su umoljeni „da ih čim više u pudarskom odielu prisustvovati izvoli“. U tako opuštenoj atmosferi, nesputanog duha i tijela, veselja je sigurno potrajale do kasnih sati. Smjenjivale su se razigrane polke franceske i polke mazurke, vrtilo u ritmu zanosnih valcera, hvatalo u, dakako, uvijek najdraže slavonsko kolo.

Možemo im samo pozavidjeti kako su se s puno duha i smisla za organizaciju, s puno malih ideja znali izvrsno zabavljati, Super-super, rekli bi danas!