Povećan broj prelazaka preko granice
Povećan broj prelazaka preko granice
Povećan broj prelazaka granice, od ožujka do polovice lipnja povećanje od 48 posto u odnosu na prošlu godinu.

 Poboljšanje epidemiološkog stanje i sve veći broj cijepljenih osoba doveo je do ublažavanja protuepidemioloških mjera, pa tako i onih koji se tiču prelazaka međunarodnih granica. Kakvo je stanje na graničnim prijelazima u Brodsko-posavskoj županiji donosimo u nastavku.

Popuštanje mjera na granicama, veći broj cijepljenih i općenito bolje epidemiološko stanje doveo je do povećanja broja prelazaka preko graničnih prijelaza.

"Bilježimo povećanje broja putnika i motornih vozila preko svih graničnih prijelaza Policijske uprave brodsko-posavske. U tom periodu prometovalo je više od milijun i 300 tisuća putnika što je za nekih oko 48 posto povećanje nego u isto razdoblje prošle godine", rekla je za SBTV Zrinka Katavić, pomoćnica načelnika Postaje granične policije Slavonski Brod.

Vidljiv je i porast iz mjeseca u mjesec.

"Ne samo da se bilježi povećanje u odnosu na prošlu godinu, vidljivo je i povećanje ove godine iz mjesec u mjesec. Tako je u svibnju na području ove uprave prometovalo više od 450 tisuća putnika, dok je u travnju prometovalo nešto više od 320 tisuća putnika. U prvoj polovici lipnja zabilježili smo na graničnim prijelazima već više od 250 tisuća putnika”, kaže Katavić.

Od 12. lipnja su na snazi blaže mjere vezane uz promet putnika preko granice. Više se ne mora čekati 14 dana nakon cijepljenja, a cijepljeni će na granici trebati predočiti i dokaz o cijepljenju. Ostali će i dalje trebati predočiti nalaze testiranja ili potvrdu da su bolest koja vrijedi 180 dana od početka bolesti. Onima koji nisu preboljeli Covid19 niti su se cijepili ili testirali prilikom ulaska se određuje samoizolacija od dana 10 koja se može skratiti kada predoče negativan nalaz testiranja.  Važno je znati i koja su pravila kada se putuje s djecom. I dalje se s valjanim razlogom u Bosnu i Hercegovinu može na period kraći od 12 sati. Kompletnu odluku koja vrijedi do kraja mjeseca možete pronaći ovdje.

Zato ukoliko idućih dana putujete preko granice, možete očekivati kraća čekanja, i dalje ne na razini u kao vrijeme prije koronavirusa.