Poteškoće sa spajanjem na Carnet, profesori riješili alternativnim internetskim platformama
Poteškoće sa spajanjem na Carnet, profesori riješili alternativnim internetskim platformama
S ciljem sprječavanja širenja zaraze koronavirusom, od ponedjeljka su u cijeloj Hrvatskoj zatvorene sve škole. Otvorene su pak virtualne učionice, nastava se odvija preko interneta, istodobno učenici viših razreda osnovne i učenici srednjih škola nastavu mogu pratiti i putem Sportske televizije i YouTube kanala Škola za život.

 Yammer, Loomen, Teams, Google Classroom, samo su neke od platformi koje koriste nastavnici i učenici u praćenju online nastave u uvjetima karantene zbog koronavirusa. Stvari uglavnom funkcioniraju, iako, očekivano, poteškoća ima sa spajanjem na sustav, intrenet signalom, autentifikacijom. Teškoća ima sa spajanjem na Carnet, pa su nastavnici informatike i ravnatelji nekih škola pronašli alternativne načine.

"Sustav funkcionira, nastava se odvija dijelom u realnom vremenu, a nešto s malim zakašnjenjem. Učitelji šalju materijale putem Discord aplikacije pošto druge carnetove aplikacije trenutačno ne funkcioniraju", kaže Stjepan Latić, prof. informatike u Srednjoj školi 'M.A. Reljković' u Slavonskom Brodu.

"Prijave u Google Classroom idu preko Carneta, a Carnet je zapravo u teškoćama zbog preopterećenost sustava. Teško se ponovno spojiti ako ste se odjavili, pa preporučujem i učiteljima i učenicima neka se ne odjavljuju iz svojih virtualnih učionica", ističe Josip Šišmanović, ravnatelj Osnovne škole 'Sibinjskih žrtava' iz Sibinja. Dodaje kako su većina početku predvidjele moguće poteškoće sa sustavom, pa su sami u Google Classroomu izradili virtualne učionice i zbornicu, obradili materijale i sa svim bili spremni već prvoga dana online nastave.  Učitelji ove škole nastavu održavaju od kuće, a učenici ju redovito prate preko virtualnih učionica, ali i preko HRT 4, Sportske televizije YouTube kanala 'Škola za život'.

"U početku smo imali poteškoća, ali snašli smo se uz pomoć naših profesora informatike Stjepana Latića i Antonije Šimunović koji su napravili platformu preko Discorda u kojoj su se naši učenici odlično snašli i sada sve funkcionira uglavnom dobro", ističe Maja Tomić, ravnateljica Srednje škole 'M.A. Reljković'.

Online nastavu u Ministarstvu obrazovanja vide i kao priliku testiranja sustava u praksi sa svim dostupnim suvremenim tehnološkim dostignućima u školama, a školski kalendar, poručuju, ne bi trebao trpjeti. "Sve planiramo prema školskom kalendaru, i završne ispite, i državnu maturu i upise u srednje škole i na fakultete. Očekujemo da će sve biti u redu i da neće biti nikakvih nadoknada" rekao je ranije Vlado Prskalo iz Ministarstva obrazovanja. 

Koliko će aktualna epidemiološka situacija potrajati, teško je predvidjeti, no najvažnije je sačuvati zdravlje učenika i nastavnika i svim raspoloživim resursima omogućiti im ustavom zajamčeno pravo na obrazovanje.