Porastao vodostaj Save, vodni val tek se očekuje
Porastao vodostaj Save, vodni val tek se očekuje
I dok se u Hrvatskoj Kostajnici već bore s poplavama zbog porasta Une, stanje vodostaja u Brodsko-posavskoj županiji za sada je pod kontrolom.

 Zbog obilnih oborina vodostaj Save u Slavonskom Brodu trenutno raste od oko 5 centimetara po satu, a jutros u 9 sati bio je na razini 698 cm te je na snazi pripremno stanje, redovne mjere obrane od poplava na snazi pri vodostaju od 750 cm kod Slavonskog Broda.

Jučer se sastao i Stožer Civilne zaštite. Izvijestili su da spremno dočekuju nadolazeć vodni val. Prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda o očekivanim oborinama u naredna 2 dana te prema podacima i izračunima Hrvatskih voda, narednih se nekoliko dana očekuje daljnji značajni porast vodostaja rijeke Save koji bi svoj vrhunac trebao doseći tijekom vikenda. Očekivani porast vodostaja Save narednih dana iznosit će daljnjih 250-300 cm te se u naredna 24 sati na svim mjernim postajama očekuje ulazak u redovne mjere obrane od poplava. Tijekom zadnjih dana na mjernim postajama Mačkovac, Davor, Slavonski Kobaš, Slavonski Brod i Slavonski Šamac uvedeno je pripremno stanje obrane od poplava, a sinoć u večernjim satima isto je na snazi i u Staroj Gradiški.