Ovogodišnji Štit Domovine obilazi mjesta ratnih stradavanja u Domovinskom ratu
Ovogodišnji Štit Domovine obilazi mjesta ratnih stradavanja u Domovinskom ratu
Natjecatelji će svladavati 35 kilometarsku stazu, uz 10 kilogramski teret te provoditi složene vojno-policijske zadaće

 U petak, 10. rujna, po treći puta održat će se natjecanje policijskih službenica i službenika Ministarstva unutarnjih poslova, pod nazivom 3. Memorijal „Šimo Đamić – Štit Domovine – Vukovar 1991.-2021.“. Natjecanje koje se tradicionalno održava u sjećanje na legendarnog zapovjednika Specijalne jedinice policije Policijske uprave brodsko-posavske – Šimu Đamića, ove godine se održava u organizaciji Policijske uprave vukovarsko-srijemske uz dužni spomen na 30. godišnjicu pada Grada Vukovara te sjećanje na sve poginule i stradale u Domovinskom ratu.

U tom kontekstu, ovogodišnje natjecanje spaja značajna mjesta stradavanja u Domovinskom ratu, sa startom utrke u mjestu Lovas, kroz šumoviti dio od Lovasa preko područja šume Jelaš do Ovčare prema Vukovaru, gdje će utrka i završiti na platou Vukovarskog vodotornja.

Natjecanje Štit Domovine

Natjecatelji moraju u što kraćem roku proći stazu dugu 35 kilometara, po šumskim i poljskim putevima, trčanjem ili hodanjem uz pomoć kompasa i topografskih zemljovida, noseći pritom obaveznu opremu i naoružanje ukupne mase gotovo 10 kilograma, a uz to obavljat će i složene vojno-policijske zadaće (navigacija, prelazak preko užeta, pješačke prepreke, veslanje, urbana borba u prostoriji, precizno gađanje, sastavljanje i rastavljanje naoružanja). Ova zahtjevna utrka iziskuje veliko samopouzdanje, visoki stupanj tjelesne snage, izdržljivosti, koordinacije, motoričkih sposobnosti, znanja iz navigacije i snalaženja u prostoru. Staza natjecanja i smjer kretanja natjecatelja određeni su rasporedom radnih i kontrolnih točaka, čiji redoslijed natjecatelji obavezno moraju poštivati kako ne bi bili diskvalificirani.

Započete pripreme

Već danas, 7. rujna, u Smještajno-obučnom centru „Spačva“ 70 kandidata natjecatelja započelo je pripreme za utrku te će u narednim danima proći zahtjevne kvalifikacije u vještinama gađanja iz kratkog naoružanja i jurišne puške, veslanja kanuom i motoričkih sposobnosti. Nakon kvalifikacija formirat će se konačna startna lista, po kojoj će 10. rujna na natjecanje za najspremnijeg pripadnika i pripadnicu Ministarstva unutarnjih poslova krenuti prijavljeni kandidati.

Međunarodni karakter

Ove godine, natjecanje je dobilo i međunarodni karakter jer će uz pripadnike Ministarstva unutarnjih poslova, veterana specijalne policije iz Domovinskog rata i Hrvatske vojske, u njemu sudjelovati i pripadnici stranih policijskih snaga iz Republike Slovenije.

Završni program

Završni prigodni program „3. Memorijala Šimo Đamić – Štit Domovine – Vukovar 1991.-2021.“ počinje u petak, 10. rujna u 12 sati, u amfiteatru Vukovarskog vodotornja, na kojem će posjetitelji moći pogledati nastup policijske klape Sveti Mihovil iz PU splitsko-dalmatinske, pokazne vježbe pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko, te padobranski skok iz aviona, koji će izvesti pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko sa zastavom Republike Hrvatske.

Memorijal će se održati uz pridržavanje svih mjera i preporuka koje su propisale epidemiološke službe i Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

Junaštvo, snaga i ljubav Šime Đamića i svih drugih heroja Domovinskoga rata prema Lijepoj našoj, inspiracija su policijskim službenicama i službenicima na ovoj zahtjevnoj utrci te postulat na koji se svi zajedno trebamo ugledati u svojim izazovima i poteškoćama.

Svim natjecateljima želimo puno uspjeha!

Kako je to izgledalo prošle godine, pogledajte u kratkom video zapisu.