Ove godine očekuju se rekordni prinosi kukuruza
Ove godine očekuju se rekordni prinosi kukuruza
Žetva kukuruza u punom jeku, proizvođači očekuju rekordne prinose.

 Kukuruz je kod nas prisutan stoljećima. Naše klimatsko područje svakako mu pogoduje. Tako je i ove godine po pitanju zasijanih hektara, na vodećem mjestu. Pprema prvim prognozama, rezultati će ove godine biti rekordni. Tako su očekivanja da će se s nešto više od 250 000 hektara, na koliko je zasijan, skinuti više od 2 milijuna tona kukuruza, što je za oko jedan posto više nego prošle.

Primjetan je rast prinosa kukuruza. Dok je prije prosjek bio 6 do 8, unazad nekoliko godina on je narastao na 9 tona po hektaru. No visoki prinosi nisu na svim područjima. Ipak sve ovisi o mikrolokaciji.

Brodsko područje ipak je prošlo dobro, prvenstveno zbog kiše te se tako očekuju prinosi i od 10 t/ha. No proizvodnju bi trebala pratiti i cijena, koja će po svemu sudeći biti od 90 lipa do jedne kune za kilogram suhog zrna. Po pitanju nje nekih pozitivnih pomaka ima.

Trenutno je skinuto oko 50% površina. Rekordna proizvodnja postavlja i pitanje, ističe Matija Brlošić, član Predsjedništva Hrvatske poljoprivredne komore, gdje će taj kukuruz završiti i hoće li poljoprivrednici od toga imati koristi. Posebno ističe problem izvoz u Italiju i to po neprihvatljivim cijenama.

Riješenje za probleme u proizvodnji kukuruza, Brlošić vidi u jačanju stočnog fonda, manjem uvozu mesa i domaćih životinja ali i u preradi kukuruza.

Koliko će na kraju proizvođači profitirati od ove, najavljene rekordne godine, ipak će se najbolje znati kada žetva i završi.

Više pogledajte u prilogu SBTV-a!