Otvorena prva samostalna izložba Lucije Lebić
Otvorena prva samostalna izložba Lucije Lebić
Svoju prvu samostalnu izložbu u Slavonskom Brodu otvorila je u petak Lucija Lebić. Riječ je o mladoj multimedijalnoj umjetnici, Brođanki i članici Udruge za suvremenu umjetnost "Tvrđava Brod".

 U svom prvom cjelovitom predstavljanju vlastitog opusa Lucija objedinjuje likovne radove nastale od 2014. do 2020. To su fotografije, instalacije i video materijali objedinjeni pod zajedničkim nazivom "Uloge". Kroz vlastiti životni no i umjetnički rakurs promatra i tematizira uloge žene u današnjem društvu. Iako heterogena po raznolikosti medija kojima se koristi, homogenost Lucijine umjetničke priče čini sama tematika.

Kako je na otvorenju izložbe rečeno autorica analizira svoje vlastito ja, postavljajući pitanja, a ne dajući odgovore te otkriva interes suvremenih umjetnika danas. Iako iskreno progovara o trazličitim duhovnim i materijalnim tranzicijskim procesima, ipak, sama autorica svoju izložbu ne bi svrstala u feministički obojenu poruku javnosti. 

Znanstvenik i konceptualni umjetnik dr-sc. Andrej Mirčev u svom predgovoru ovu izložbu naziva uprizorenom strasti tijela suočenog s granicama vlastite slobode i odrednicama rituala konzervativne zajednice. A njezin iskorak iz zadanih konvencija, šablona i nametnutih rodnih uloga ocrtava, prema Mirčevu, mogućnost bijega iz kobne prisile dokazujući emancipacijski potencijal umjetničkih praksi koje su iskrene i kritične i ne uzmiču pred cenzurom lažnog čudoređa.  Lucija Lebić završila je zagrebačku Školu primjenjene umjetnosti, a nakon toga i Akademiju za umjetnost i kulturu u Osijeku i to multimedijalni modul u klasi prof. Vladimira Freliha. Danas je nastavnica likovne kulture u OŠ "Antun Mihanović", članica Udruge "Tvrđava Brod" te jedna od promotorica suvremene umjetnosti u Slavonskom Brodu.