Ostvario životnu želju i izdao prvi roman u 65. godini
Ostvario životnu želju i izdao prvi roman u 65. godini
Nakon tri godina pisanja i nešto više od pola godine finaliziranja, autor Branko Tolić ostvario je životnu želju i izdao roman Val života!

  Još otkad zna za sebe Tolić voli pisati, ima pedesetak neobjavljenih djela, ali uz pomoć zainteresiranih čitatelja i obitelji konačno je i službeno objavio jedno djelo u vlastitoj nakladi. Kažu da za dobre stvari nikada nije kasno, pa tako ni u 65. godini života. Stoga će prva promocija biti u utorak, 15. lipnja, s početkom u 19.00 sati u zagrebačkoj gradskoj knjižnici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva ulica 5). Svi zainteresirani slobodno mogu doći.

Autor je u roman unio dušu i to se osjeti na svakoj stranici. Roman je presjek njegova života, pomiješan s fikcijom, a razlučiti što je od toga što, istinski je izazov za čitatelja. U pripremi za izdavanje romana neki su ga imali priliku pročitati i dati svoj komentar, a posebno se ističe onaj Seje Sexona, frontmena Zabranjenog pušenja.

- Ovo nije Zenica blues. Ovo nije simpatični camp narodnjak u kom je robija prikazana kao nešto na što čovjek lako pristaje i s čime se brzo miri. Knjiga Val života nije literatura, nije umjetnikovo viđenje. Ova knjiga je život sam, gruba stijena koju kleše velika i nespretna šaka ranjivog i nesigurnog ljudskog postojanja. Ali Val života je i krik koji pomjera naš svemir, do kraja propitkujući, ima li ljudska dobrota i plemenitost ikakav utjecaj na njegov beskraj. Ovo je sirovi život, amputiran od metafora i forme, koji vam se grubo unosi u lice, i samo je pitanje tko će prvi odvratiti pogled. Jedinstvena priča o običnom životu pred koji se postavljaju iskušenja dostojna Marvelovih superjunaka. Ali s jednom razlikom: junaci koji trebaju da prežive podzemni svijet Zenice i Raspotočja nemaju supermoći – naveo je Sejo Sexon.

Radnja romana najčešće se odvija na relaciji Zagreb-Zenica, ali obuhvaća i brojna druga mjesta u regiji. Sudbina kakvu je glavni lik Alen doživio uistinu je jedinstvena, a s nekim od likova možete se u potpunosti poistovjetiti. Osjeti se životno iskustvo i načitanost autora i ljubav prema svim lokacijama na kojima je bio. 

Sada kada su sve stranice posložene i kada je djelo izdano, na čitateljima je da na sebi svojstven način interpretiraju Val života. Hoće li im se svidjeti ili neće, to je ono što autora Branka Tolića najviše i zanima. Takvo iščekivanje slatka je briga nakon velike količine posla koja se krila iza svakog napisanog slova. No, autor samo skromno sve sumira u jednoj rečenici.

- Roman sam pisao punog srca i vjerujem da se to prepoznaje na svakom koraku, a veliko hvala mojoj obitelji na podršci, kao i svima onima koji su me podržali u kampanji za izdavanje – navodi autor Branko Tolić.

Na samoj promociji će se moći i preuzeti knjiga za sve one koji su podržali putem crowdfunding kampanje, a moći će se i kupiti po promotivnoj cijeni. Predviđeno trajanje promocije je oko 40 minuta, a osim autora će govoriti i urednik Vanja Deželić, dok će moderator promocije biti Domagoj Knežević. Također za kraj još samo treba navesti i da će druga promocija biti na prikladnoj lokaciji s obzirom na radnju romana, u gradskoj knjižnici u Zenici 7. srpnja.