Olimpik i ove godine potvrdio dominaciju u hrvatskom kajak – kanu sportu
Olimpik i ove godine potvrdio dominaciju u hrvatskom kajak – kanu sportu
Za Kajak – kanu klub Olimpik bila je to još jedna uspješna godina koju je obilježila prije svega – pandemija. Zbog korona virusa nije bio niti približan broj natjecanja koji je za njihov sport uobičajen. Stoga su se svi sportaši više morali posvetiti treninzima, dok je za Olimpik najvažnije da su i ovu godinu potvrdili dominaciju u hrvatskom kajak – kanu sportu.

 Kajak – kanu klub Olimpik postoji samo 8 godina, dok su u posljednjih 5 godina prvaci Hrvatske u sprint disciplini za sve 3 uzrasne kategorije, seniore, juniore i kadete. Osim toga na domaćem terenu obranili su i naslov prvaka Hrvatske u maratonu tako da se može reći da su oni vladari ovog sporta u Hrvatskoj. S obzirom na pandemiju Olimpik je u ovoj godini imao samo 4 natjecanja te je osvojeno ukupno 6 pehara koji su svi za 1. mjesto. U 2020. godini klub je osvojio 83 medalje od kojih je 31 za prvo, 23 za drugo i 29 za treće mjesto. Olimpik ima više od 150 članova dok ih je 100 registrirano u Hrvatskom kajakaškom savezu.

Pojedinačni prvaci Hrvatske iz Kajak – kanu kluba Olimpik u sprintu postali su od kadeta: Antonio Pavlešin, Fran Holjevac, Elena Marić, Nina Knežević, Lara Nenadović i Barbara Vučković. Kod juniora do naslova najboljeg došli su: David Aračić, Luka Lipovac, Leona Pavlešin, Antonela Orkić, Mihael Veočić, Željko Blažić, Noa Marić, Noa Jukić, Marija Velikanović i Karla Buhač. Među senorima najbolji u Hrvatskoj su: Antun Novaković, Marko Lipovac, Denis Folvarek, Marin Lipovac, David Aračić, Nataly Pavlešin i Mihael Veočić te kod veterana Miroslav Lipovac.

U Olimpiku se sada obavlja bazični dio priprema koji je uobičajen za ovo doba godine. Zbog pandemije trenirati mogu samo kategorizirani sportaši, a to su: Antun Novaković, Leona Pavlešin, Denis Folvarek, Mario Ivić te Marko i Marin Lipovac. Svi oni rade po dvoje u grupama u teretani i na ergometrima.

Svi oni koji su u kajak – kanu sportu nadaju se da će u 2021. godini imati puno više natjecanja, nego je to bio slučaj u ovoj godini koju će htjeti što prije zaboraviti. Pamtit će se samo 2 ekipna klupska naslova u sve 3 uzrasne kategorije, dok se u slijedećoj godini očekuje i pojedinačni iskorak pogotovo onih mladih sportaša koji imaju veliki potencijal.

U Kajak – kanu klubu Olimpiku imaju i Školu kajaka koja se održavala tijekom cijele godine. Pod stručnim vodstvom trenera do 30 polaznika iz mjeseca u mjesec vježbalo je ovisno o vremenskim uvjetima. Radi se o djeci koja su ušla u trenažni proces te su pojedinci u ovoj godini nastupili na pojedinim natjecanjima. Nakon svih postignutih uspjeha u prošlim godinama, u posljednje vrijeme u Olimpiku imaju veliki prihvat zainteresiranih koji se žele baviti ovim sportom.