Nova planinarska staza na Dilju
Nova planinarska staza na Dilju
Članovi oriovačke podružnice HPD "Gojzerica", predvođeni voditeljem podružnice Zoranom Ivezićem, protekloga vikenda odradili su radnu akciju čišćenja i uređenja još jedne planinarske staze, koja će preko padina i vrhova Dilj gore povezati Oriovca i Brodski Drenovac.

 Nova planinarska staza dobiti će ime "Štamparov put", imati će kružno-povratni sadržaj i biti će duga 16 kilometara. Ishodišna, a i povratna točka, biti će u Oriovačkom parku, odakle će ići južnim padinama Dilj gore do Kasonja vrh, 352 m, te se lagano sjeverozapadnom stranom spuštati prema Brodskom Drenovcu. Trasa staze prolaziti će pokraj Štamparove bašče, gdje je poznata obitelj Štampar posjedovala veliki voćnjak i vinograd, ispod brda Zekinac. Prije izlaska u sam Drenovac planinarska staza prolazi pokraj znamenite drenovačke crkve Sv. Demetrija, zaštićenog spomenika nulte kategorije iz 14.stoljeća. Krajnja, ali i okretišna točka ove staze je u Brodskom Drenovcu ispred rodne kuće Dr. Andrije Štampara. Povratak prema Orivcu je nešto izmijenjenom rutom i kreće se od Štamparove rodne kuće, dijelom kroz Drenovac do Rukavina sokaka, Japage, te se blagim usponom penje prema zapadnim padinama Dilja, odakle se pruža prekrasan pogled prema Pleternici i Novoj Kapeli, a potom se kod bivšeg sela Kasonja spaja na ishodišnu trasu prema Oriovcu.

Prema riječima Predsjednik požeškoga HPD "Gojzerica", Višeslava Turkovića, Planinarska staza "Štamparov put" biti će dodijeljena od strane HPS na upravljanje  i održavanje ovom  planinarskom društvu, odnosno njenoj Podružnici iz Oriovca. U nedjelju, 15. studenog, prvi će stazu isprobati i pohoditi upravo članovi HPD "Gojzerica" pa je to prilika da im se pridruže i svi ostali  zaljubljenici u prirodu i sve  njene ljepote i blagodati. Drenovčani imaju svoju priliku, da se iskažu kao dobri i gostoljubivi domaćini i da toga dana  dočekaju planinare ispred rodne kuće Dr. Andrije Štampara u svom selu.

Foto: Karlo Tomljenović

Tekst: Franjo Memedović