Negativna selekcija - Ključ raspada hrvatskog društva
Negativna selekcija - Ključ raspada hrvatskog društva
Godinama kroz razne kolumne i tekstove nastojim dokučiti koji je ključni demotivatorski pogon u Hrvatskoj i zašto se naoko čini kako smo zaglibili u živo blato iz kojeg spasa nema.

 Naravno, tu je čitav koktel prekrasnih termina poput tatinih sinova, privatizacijskih tajkuna, nepotizma, klijentelizma, uhljebizma, korupcije, povijesnih revizionizama itd. no jedan termin se ipak ističe - Negativna selekcija.

Jedni gube pojase, drugi dobivaju izbore

Inspiracija za ovaj tekst mi je pomalo neočekivana. Naime, jedan od najboljih MMA boraca svih vremena Jon Jones je još jednom u naletu divljanja prouzročio neugodu čelnicima najjače organizacije UFC koja ga je ranije tetošila zbog uživanja u kokainu i sličnih nepodopština, no ovaj je puta kap prelila čašu i - pojas mu je oduzet. I onda sam se zapitao - koliko bi u Hrvatskoj trebalo da se nekome oduzme njegov 'pojas'?

Idealan primjer je prošlonedjeljni Stankovićev NU2 gost Andro Vlahušić koji ne samo da nije figurativno 'dekapitiran' nego je u emisiji dobio prostor za opravdavanje, a i građani Dubrovnika nemaju nikakvih problema glasati za osobu koja je pravomoćno (!) osuđena na uvjetni zatvor zbog zlouporabe gradonačelničkog položaja. Slična priča je i kod mene u Zagrebu s Bandićem iako mu još ništa nije dokazano. No, bez obzira na sve on i dalje nesmetano obavlja gradonačelnički posao čak i iz Remetinca, a narod bi bez obzira glasao za njega.

Država je najgori primjer za mlade

Kako je jedna gospođa u prilogu vezanom uz njegovo uhićenje rekla: 'Nek je krao ali je i nama dao'. Vjerojatno bi i Jones zadržao naslov jer bi netko ustvrdio da 'sudar s trudnicom i bijeg s nesreće nemaju nikakve veze s njegovom sportskom karijerom'. Problem je što kod nas niti ne bi imali. Jer Hrvatska ne poznaje koncept 'primjera' ili 'idola mladima i starima'. U sinoćnjoj Klopci pričali smo o obnovi potopljenih područja i čudnom potezu Vlade koja se nije odlučila za suvremeni pristup gradnji čak niti u poziciji gdje je sve mogla učiniti od nule.

Autentičnost dakle nije postojala unatoč stalnom presingu da građani štede (ne samo na energiji) - a problem je upravo taj da država sama to niti u jednom trenutku ne čini. Bilo bi ipak zanimljivo vidjeti čine li to političari u svojim kućanstvima (sigurno nemaju 'starogradnju'). Smisao ovoga je da država svojim primjerom ne čini apsolutno ništa da bi nama ostalima dala primjer, već upravo suprotno - daje misaonu formu i legitimitet svim onim grubim pojmovima iz uvoda teksta poput uhljebizma i sl. Kada je sustav kleptokratski i osnovan na krivim moralnim vrijednostima, onda ne treba čuditi što se i građani tako ponašaju ili pak bježe glavom bez obzira van naših granica.

Dnevna doza prosječnog političara

A osim te misaone 'negativne selekcije', tu je i ona upravna. I ona je ključ. Danas je gotovo nemoguće u bilo kojem resoru naići na primjere gdje nema situacije u kojoj netko manje sposoban, više podoban i manje radišan ima znatno veća primanja i karijerni potencijal od onih koji vole svoj posao, ulažu u sebe i daju maksimum. Poslove dobivaju bratići, stranački podobnici i beskrupulozni karijeristi dok ostali žive za crkavicu ili tabore kod kuće. S druge strane država je sebe etablirala kao jedini i izvorni cilj svačije karijere ili pak idealnog klijenta, pa je time zagušen i samoinicijativni poduzetnički duh.

Kao rezultat toga vidimo da od nogometa, književnosti pa do politike i poduzetništva imamo iskrivljenu sliku vrijednosti nagriženu namjernom negativnom selekcijom i izbornom igrom bez granica. Kako sam nekidan šerao jednu sliku na fejsu - 'Zdravi imaju tisuće želja, a bolesni samo jednu... Pobijediti na izborima!' No što će se dogoditi ako kroz par godina ne bude ljudi u državi niti love u blagajni? Hoćemo li vidjeti i prve političare koji trbuhom za kruhom bježe van? A pretpostavljam da njihova destinacija neće biti Irska ili Njemačka već Moldavija, Republika Srpska i slične države sa sličnim praksama. Negativna selekcija se na posljetku ne rješava na izborima ili promjenom sustava već širenjem svijesti... A taj pojam ne vidim kod dnevne doze prosječnih političara.