Na upotrebu predan prvi neboder na brodskom korzu
Na upotrebu predan prvi neboder na brodskom korzu
Dogodilo se na današnji dan 18. srpnja

 1827. umro je jedan od tad najuglednijih i najpoznatijih Brođanina Toma plemeniti Jarić iz Brodskog brda. Potječe iz bogate porodice trgovaca i ugostitelja, koja vuče brodsko porijeklo još iz turskih vremena (tada su se zvali Jahići. Tomo Jarić je bio dugogodišnji gradski vijećnik. Sahranjen je u kapelici sv. Lovre na gradskom groblju.

1878. okupacijska vojska Austro-Ugarske počinje se okupljati u Brodu, pripremajući se za prijelaz u Bosnu za što je dobila odobrenje na Berlinskom kongresu. Komandant svih okupacijskih snaga bio je general Josip barun Filipović. Na Savi kod samostana postavljeno je 20. srpnja pontonski most tipa Birago koji je konstruirao austrijski vojni inženjer. 

1896. jaka tuča veličine kokošjeg jajeta uništila je sve nasade i vinograde od Oriovca do Bukovlja. Šteta je samo u Brodu procijenjena na 300 000 kruna, od čega je za vinograde procijenjeno 200 000 kruna. 

1899. raspisana je licitacija za gradnju vatrogasnog doma u Brodu. Usvojena je ponuda Antuna Stanzela i Dinka Collusia. U temeljni kamen stavljena je povelja s tekstom: „Vatru gasi, brata spasi. Brat je mio, koje vjere bio.“. dom je sagrađen za dvanaest dana manje od godinu dana, pa je 6. Srpnja obavljena svečana kolaudacija zgrade. Tri dana nakon toga brodski vatrogasci uselili su u jedan od najljepših vatrogasnih domova u Hrvatskoj. 

1925. godine objavljena je po prvi put knjiga Adolfa Hitlera „MeinKampf“ (Moja borba).

1940. orkansko nevrijeme poharalo je mjesta Lužane, Rastušje, Bukovlje i Podvinje. Tuča i ciklon su uništili gotovo sve usjeve na poljima, a porušeno je i mnogo krovova kuća u navedenim mjestima. U brodskim vinogradima šteta je je bila također golema. 

1942. godine brodsko Dobrotvorno prosvjetno društvo prikazalo je u Velikoj dvorani Ustaškog doma (bila je to zgrada bivše Sokolane na mjestu gdje se sada nalazi koncertna dvorana Ivane Brlić Mažuranić) dramu „Ognjište“ Mile Budaka. Dvorana je bila prepuna, a predstavi je bio nazočan i veliki župan dr. Vladimir Sabolić. 

1948. juniori Košarkaškog kluba „Crvena zvijezda“ iz Slavonskog Broda, osvojili su naslov prvaka Hrvatske, pobijedivši u finalnom turniru juniore Zagreba s 22:14, poluvrijeme 12:6. Najbolji košarkaš bio je Vanja Perković. Međutim nemarnošću uprave kluba, jedan je igrač bio nepravilno registriran pa je titula izgubljena za zelenim stolom. 

1969. izvršen je tehnički prijem prvog, na glavnom trgu Broda sagrađenog deseterokatnog nebodera i počela su prva useljavanja. Godinu dana nakon toga još će trajati unutrašnji popravci vršeni na očajničke intervencije useljenih stanara, jer u neboderu su toliko nesolidno izvršeni radovi da su popravci parketa, stolarije i sanitarija bili potrebni u gotovo svim stanovima. 

1980. Sva tri vijeća Skupštine općine Slavonski Brod prihvatila su prijedlog izmjene naziva Metalskog  elektrotehničkog  školskog centra „Đuro Đaković“. Od tada se zove Tehnički obrazovni centar „Đuro Đaković“ (TOC). 

1991. U noći 18/19 srpnja došlo je do snažne eksplozije u caffe-baru „Asteria“ u Slavonskom Brodu u kojoj su teške opekline zadobili Marko Prkačin, Darko Firec i Josip Srnjaković.

1991. Predsjedništvo bivše SFRJ usvojilo je odluku o povlačenju bivše JNA iz Slovenije, nakon što je ta bivša jugoslavenska republika 25. lipnja proglasila samostalnost.

1992.  Ratni brodovi NATO-a uplovili su u Jadransko more radi kontrole provođenja sankcija UN protiv SR Jugoslavije, u prvoj takvoj operaciji u Europi od Drugog svjetskog rata. 

2010. u Zadru otvorene 2. Hrvatske svjetske igre.

2018. Slavonski Brod na glavnom gradskom trgu Ivane Brlić Mažuranić dostojanstveno je dočekao Marija Manđžukića najveću sportsku zvijezdu koju su ovdašnji nogometni klubovi ikada iznjedrili, jednog od najboljih strijelaca i igrača reprezentacije svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji 2018. U prigodnom programu  Mariju je  u ime svih Brođana uručena Povelja počasnog građanina Grada Slavonskog Broda. 

Rođeni: Nelson Mandela, južnoafrički političar (1918.), američki astronaut, John Glenn (1921.), Ivan Supičić, hrvatski akademik (1928.), Marc Girardelli, luksemburški alpski skijaš (1963.), talijanski nogometaš, Vincenzo Montella (1974.), Vin Diesel, američki glumac (1976.), Zrinska Cvitešić, hrvatska glumica (1979.).

Umrli: Francesco Petrarca, talijanski pjesnik (1374.), Michelangelo Merisi da Caravaggio, talijanski slikar (1610.), Jure Pelivan, prvi predsjednik Vlade Republike BiH (2014.).